Sfaturi bune la tăierea porcului

Generalităţi bune de ştiut

  1. Cu o zi înainte de tăiere, porcul nu se mai hrăneşte, astfel încât curăţarea maţelor să se facă mai uşor.
  2. În unele zone ale ţării, gospodarii miloşi îi dau porcului să bea ţuică sau vin. Carnea va fi mai fragedă, iar grăsunul va trece mai uşor peste „momentul tragic”.
  3. Dintr-un spirit de milă pentru animalul hrănit şi îngrijit un an de zile, porcul nu este tăiat de proprietar, ci de o persoană străină, pricepută.
  4. La tăiere, se vor lua măsuri corespunzătoare de imobilizare a animalului, pentru a evita accidentele neplăcute.
  5. Şoriciul dobândeşte cel mai bun gust dacă porcul este pârlit cu paie sau cu lemne.
  6. După pârlire, porcul se freacă cu o perie aspră şi spală cu apă caldă. La final, şoriciul se freacă cu făină de porumb şi sare grunjoasă, pentru frăgezire şi un gust mai bun.
  7. Atât la sacrificare cât şi la tranşare, se vor folosi doar cuţite de calitate, bine ascuţite.

Norme legale şi de igienă

  1. Conform normelor europene, înainte de sacrificare porcul se asomează (funcţiile vitale sunt întrerupte de un veterinar).
  2. Pentru siguranţa familiei, înainte de a consuma carnea, aceasta trebuie dusă la un laborator de analiză, pentru a fi siguri că nu conţine germeni periculoşi pentru sănătate.
  3. Dacă nu se fac aceste analize, carnea proaspătă trebuie consumată după ce a fost pregătită bine, prin fierbere sau prăjire.