Secrete pentru răsaduri sănătoase
Secrete pentru răsaduri sănătoase
Secrete pentru răsaduri sănătoase

Igienă

 1. Uneltele şi recipiente folosite pentru răsaduri trebuie bine sterilizate prin introducerea acestora în apă caldă (70°C) în care aţi adăugat 1/9 clor. Apoi, clătiţi bine. Astfel, preîntâmpinaţi apariţia unor boli periculoase.

Recipientele

 1. Pentru semănare puteţi folosi, pe lângă compartimentele speciale din magazinele de grădinărit, numeroase alte recipiente, precum, cutii de iaurt, cutii de margarină, cutii cartonate de lapte ori suc, farfurii şi platouri de aluminiu, sticle de băuturi răcoritoare, cofraje de ouă etc. Cu o condiţie: întotdeauna perforaţi fundul vaselor improvizate, pentru drenarea apei.

Pământ

 1. Folosiţi ca substrat numai pământ sterilizat sau turbă.
 2. O variantă economică este să sterilizaţi dumneavoastră pământul ce urmează a fi folosit, astfel: puneţi pământ umezit în cuptor, la temperatura de 90°C, pentru 30 min. Grosimea stratului să nu depăşească 10 cm.

Seminţele şi semănatul

 1. Dacă vreţi să verificaţi fertilitatea seminţelor, puneţi câteva seminţe într-un şerveţel de hârtie umezit şi apoi puneţi-l într-o pungă. Puneţi punga pe marginea unei ferestre şi, după vreo 10 zile, verificaţi germinaţia.
 2. Înainte de semănare şi seminţele trebuie sterilizate, în special dacă au fost recoltate de dumneavoastră.
 3. Le puteţi steriliza aşa: aşezaţi-le într-o bucată de tifon, înnodaţi cruciş colţurile pentru a forma o bocceluţă, apoi puneţi-le într-un bol cu apă (sau infuzie de muşeţel) de 50°C - nu mai mult! - timp de 15-25 minute.
 4. Pentru ca împărţirea să fie mai uniformă şi manipularea mai uşoară, amestecaţi seminţele foarte mici cu nisip.
 5. Nu semănaţi prea adânc. O simplă apăsare de deget pe o sămânţă mică e suficientă.
 6. Pentru seminţele mai mari, faceţi o gaură cu degetul sau cu un creion, cu o adâncime de două ori diametrul seminţei, puneţi sămânţa înăuntru şi acoperiţi cu pământ.
 7. Semănaţi într-un pământ umed (dar nu excesiv!) pentru a evita mutarea din loc la udare.
 8. Identificaţi cu atenţie seminţele semănate. Folosiţi fie steguleţe înscripţionate cu marker permanent, fie alte etichete, dar verificaţi des să nu se desprindă ori să se şteargă scrisul din cauza umidităţii.

Udare

 1. Pământul trebuie să fie în permanenţă umed, dar nu excesiv!
 2. Se recomandă ca udatul seminţelor să se facă dimineaţa cu apă călduţă.
 3. Udarea seminţelor trebuie să se facă cu delicateze, cu jet fin, în ploaie, sau prin pulverizare, pentru a nu împroşca pământul şi a stârni seminţele.

Lumină şi temperatură

 1. Răsadurile de interior au nevoie de multă lumină.
 2. Aşezaţi-le într-o cameră cu fereastră spre est sau sud, pentru a beneficia de lumină naturală.
 3. Puteţi folosi şi becuri de 40W, timp de 12-16 ore pe zi, aşezate la 10-15 cm deasupra seminţelor.
 4. Temperatura seminţelor trebuie menţinută ziua la 22-25°C pe durata procesului de germinaţie, 20-22°C după ce încep să crească. Pe timpul nopţii temperatura trebuie să se încadreze la 15°C.
 5. Combinaţia de lumină slabă şi temperatură ridicată conduce la ofilirea plantelor.

Umiditate

 1. Răsadurile au nevoie de o umiditate de 80-90%.
 2. Puteţi crea un efect de seră prin acoperirea recipientelor cu un capac din folii transparente de plastic.
 3. Ridicaţi cu regularitate acest capac, pentru a evita excesul de umiditate.
 4. Îndepărtaţi acest capac după răsărirea plantelor.

Atenţionări

 1. Răriţi plantele atunci când au două frunze.
 2. Atenţie! Primele două „frunze” sunt, de fapt cotiledoane. Aşteptaţi prima pereche de frunze adevărate pentru operaţia de rărire.
 3. Potriviţi bine momentul semănatului cu momentul în care răsadurile vor trebui transplantate în câmp. Dacă stau prea mult în casă (sau răsadniţă) apare riscul etiolării şi ofilirii.