Ordonarea solurilor după fertilitate:
- Solurile de culoare închisă reflectă un fond nutritiv ridicat. Acestea sunt ideale pentru aproape toate culturile și valoarea lor crește cu cât adâncimea acestui orizont este mai mare.
- Apoi, fertilitatea scade de la solurile negre spre cele brune, brune ruginii, roșii, cenușii, galbene. Solurile albicioase sunt cele mai puțin fertile fiind puțin recomandate pentru agricultură.
- De asemenea, solurile negre absorb mai multă radiație solară în timpul zilei și eliberează mai multă căldură în timpul nopții, fapt ce conduce la formarea de „rouă subterană”, fenomen deosebit de favorabil plantelor.
Alte lucruri interesante despre soluri
Aspectul cromatic al orizonturilor de sol oferă multe informații despre cum „se simt” plantele în ele. De pildă:
- Aspectul marmorat-mozaicat al straturilor de sol sugerează un exces temporar de apă ori că pânza freatică este fluctuantă.
- Culoarea albăstrui-verzuie ori măslinie indică prezența compușilor feroși, formați în lipsa oxigenului, ceea ce face ca respectivul sol să fie impropriu pentru plante.
- Existența halourilor de culori deschise din jurul rădăcinilor indică o umezire excesivă a solului, ceea ce, de regulă, conduce la uscarea pomilor.
Bine de știut
- Date complete despre compoziția și pretabilitatea unui sol pentru o anumită cultură se obțin doar prin analize specifice de laborator.