Protejarea tomatelor împotriva manei cu sârmă şi monede de cupru

Cum se pune în practică

  1. Metoda se pune în practică atunci când tulpina tomatelor devine suficient de groasă, cât să fie perforată de o sârmă de cupru de 1-2 mm.
  2. Concret, la câţiva centimetri deasupra solului, o bucată de sârmă este înfiptă în tulpina tomatelor.
  3. O altă metodă spune că poate fi folosită o monedă de cupru, fixată într-un ciot, rezultat din îndepărtarea unui lăstar (copil).
  4. Se presupune că sârma de cupru ar proteja planta de atacul agenţilor patogeni care provoacă îmbolnăvirea tomatelor.

Dar funcţionează?

  1. Părerile faţă de această metodă sunt împărţite.
  2. Analizând însă metoda din perspectiva fiziologiei plantelor, nu se explică cum această măsură poate preveni mana, ci sună mai degrabă a un mit.
  3. Se ştie că substanţele cuprice (de ex. sulfatul de cupru, adică zeama bordeleză) pulverizate pe plante, previn dezvoltarea organismelor fungice care provoacă boala numită popular mană.
  4. Dacă însă aceste organisme reuşesc să penetreze epiderma plantei şi se manifestă semnele îmbolnăvirii, administrarea de substanţe cuprice devine inutilă, fiind necesară apelarea la alte soluţii.
  5. Probabil această notorietate a substanţelor cuprice, în prevenţia infecţiitor fungice, a inspirat şi metoda cu sârma inserată în tulpina plantelor, însă raţional nu se poate explica cum aceasta ar putea ajuta.
  6. Mai mult chiar, cel mai probabil că rănirea voluntară a tulpinii plantei poate conduce chiar la infectarea plantelor.
  7. Se vorbeşte chiar şi de o intoxicare a plantei prin această metodă.