Timp de preparare
15 minute (dacă năutul este fiert)
Ingrediente
- 500 gr. de năut uscat
- 200 ml pastă de susan (tahân)
- 300 de ml. de ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui, presat la rece
- zeama de la 2 lămâi
- 3 căţei de usturoi (opţional)
- zare şi piper alb, după gust
- mirodenii (nucşoară rasă, chimen, coriandru tocat mărunt, fistic sfărâmat, amestec de condimente arăbeşti etc.)
Prepararea pastei de susan
-
Aveţi nevoie de 175 gr. de seminţe de susan, 25 ml. de ulei vegetal şi un blender manual.
-
Seminţele de susan se prăjesc 2-3 minute.
-
Puneţi seminţele într-un vas îngust şi înalt, adăugaţi uleiul şi începeţi măcinarea seminţelor (cam 2 minute) până obţineţi o pastă fină.
-
Dacă doriţi, puteţi prepara o cantitate mai mare de pastă de susan, care poate fi păstrată în borcane, la frigider, până la 2 săptămâni.
Prepararea hummusului
-
Puneţi boabele de năut la înmuiat, de cu seară, în apă călduţă, mai multă fiindcă acestea îşi vor tripla volumul.
-
A doua zi, clătiţi năutul şi puneţi-l la fiert, la foc moderat, fără sare. Fierberea durează aproximativ o oră şi jumătate, iar boabele trebuie să rămână întregi.
-
Spumaţi apa din când în când.
-
Năutul e fiert atunci când bobul se striveşte cu uşurinţă între degete.
-
După fierbere, strecuraţi năutul într-o oală cu apă rece, lăsaţi-l să se răcească şi îndepărtaţi.
-
Păstraţi câteva linguri din zeama în care a fiert năutul.
-
Cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie, transformaţi boabele într-o pastă cât mai fină, adăugând zeama păstrată.
-
Puneţi într-un vas pasta rezultată, adăugaţi pasta de susan, încorporaţi treptat şi uleiul, zeama de lămâie, usturoiul făcut pastă, condimentele, omogenizând cu ajutorul mixerului ori cu o lingură de lemn.
-
Obişnuiţi-vă să puneţi sare doar la sfârşit. Astfel veţi pune mai puţină decât aţi pune la început şi veţi echilibra mai bine toate celelalte gusturi în absenţa ei.
-
La final, va rezulta o pastă fină, asemănătoare cu fasolea bătută, dar cu o dulceaţă aparte.
-
Pe măsură ce experimentaţi, puteţi crea prin tot felul de combinaţii şi variaţii, propria reţetă!
Sugestii de servire
-
Hummusul se poate consuma ca atare, cu pâine prăjită, pâine făcută în casă sau lipie.
-
Se serveşte proaspăt, stropit cu lămâie, decorat cu semințe de chimen, boia dulce, fistic sfărâmat etc.
-
Merge de minune combinat cu salată verde, ceapă, ardei şi roşii!
Pe lângă gustul foarte bun, hummusul...
-
Conţine proteine, fier, acid folic, vitaminele C, E şi B6, foarte benefice pentru organism.
-
Este o mâncare excelentă pentru vegetarieni sau pentru perioadele de post.
-
Conţine în 100g aprox.166 de calorii.
Cum se păstrează năutul fiert
-
Dacă doriţi să faceţi o nouă porţie de hummus peste 2-3 zile, păstraţi năutul în frigider, acoperit, în apa care a fiert. Astfel, boabele nu se vor usca.
-
Dacă vreţi să pregătiţi năut pentru o durată mai mare, fierbeţi cantitatea dorită, scurgeţi după fierbere, puneţi-l în pungi ori caserole, dupa care îl puneţi la congelator.