Calypso
Preț: 198 LeiTriPeri (peri împletiți)
Preț: 199 LeiEuras
Preț: 149 LeiTriMeri (meri împletiți)
Preț: 199 LeiDelicios dublu roșu
Preț: 29 LeiNapoleon
Preț: 45 Lei
Degerarea măduvei
Apare destul de frecvent și, drept urmare, măduva pomului moare pe anumite porțiuni, iar duramenul capătă un aspect întunecat.
Se manifestă cel mai adesea la pomii tineri din speciile de măr, păr, piersic, cireș și prun în mere, piersici, cireșe.
Are ca efect slăbirea ramurilor și a trunchiului, dar pomii sănătoși se pot reface rapid.
Degerarea cambiului
Apare cel mai frecvent la sâmburoase, efectele fiind amplificate atunci când după toamnele călduroase urmează imediat o perioadă cu temperaturi foarte scăzute.
Duce la o slăbire a pomului sau chiar la cangrenă, dacă pe țesutul de cambiu mort se dezvoltă infecții bacteriene sau micotice.
Arsurile scoarței
Aceste arsuri apar pe partea de sud-vest a trunchiului, în urma unor zile însorite, care încing scoarța, urmate de căderi bruște ale temperaturii după asfințit.
Pericolul degerării scoarței este mai accentuat la pomii cu trunchi înalt decât la cei cu trunchiul de înălțime mai mică.
Degerarea scoarței poate fi prevenită prin văruirea de toamnă a trunchiului pomilor.
Crăparea trunchiului
Apare cel mai adesea la măr și cireș, în iernile foarte geroase, care se instalează foarte timpuriu.
Despicăturile apărute în aceste condiții pot avansa până spre miezul trunchiului.
Aceste leziuni uneori se vindecă, alteori nu. La speciile de sâmburoase, însă, este debutul declinului care va conduce la moartea pomului.
Devitalizarea
E un fenomen care apare în cazul pomilor tineri, neaclimatizați.
Din acest motiv, este indicat să plantați pomi ZDRAVENI produși în condiții (micro)climatice mai puțin favorabile sau măcar identice cu cele în care urmează să fie plantați. De exemplu, pomii produși în nordul țării se descurcă mai bine în sudul țării.
Devitalizarea pomilor poate fi cauzată și de fertilizările agresive cu azot, care determină creșteri intense, dar care impiedică pregătirea fiziologică pentru sezonul rece.
Degerarea mugurilor
La piersic, temperaturile de -23˚C provoacă daune de 10%, iar temperaturile mai mici de 29˚C pot distruge toți mugurii, fapt care, de cele mai multe ori, coincide cu moartea pomului.
Daune importante sunt provocate mugurilor de măr la -35˚C, mugurilor de cais la -32˚C și mugurilor de cireș -25˚C.
Sensibilitatea mugurilor la ger variază nu doar în funcție de specie, ci și de soi.
De asemenea, după un an cu rod exagerat de bogat, vulnerabilitatea pomilor la ger este mai ridicată, deoarece pomii au fost epuizați de producerea fructelor și nu le-a mai rămas energie suficientă pentru o bună pregătire pentru iarnă.
Foarte important: mai periculoase decât gerurile din miezul iernii sunt gerurile de revenire, de la sfârșitul lui februarie și începutul lui martie, care urmează perioadelor de încălzire. În aceste situații, temperaturi situate între -5˚C și -10˚C pot fi fatale recoltei din anul respectiv.
Degerarea rădăcinilor
Este o situație mai puțin frecventă, care apare în special la pomii tineri.
Rădăcinile pot suferi degerături fatale la temperaturi situate între -5˚ și -10˚C.
Mușuroirea rădăcinilor toamna preîntâmpină apariția acestei nedorite situații.