Avantajele acestei metode

Acest tip de altoire se numește „altoire în T cu mugure dormind”. Ineditul variantei prezentate aici rezultă din aplicarea ei la pomii adulți. Avantajele sunt reprezentate de simplitatea metodei, de lipsa unor măsuri pregătitoare întinse pe durată lungă de timp, precum și lipsa de consecințe nefaste asupra pomului, în situația în care procedura eșuează. 

Când se efectuează 

Momentul ideal al altoirii prin această metodă este începutul lunii august. Perioada se poate prelungi pe toată durata lunii august și chiar începutul lunii septembrie, dar cu șanse de reușită ceva mai mici.

Ce se poate altoi așa

Toți pomi fructiferi din familia Rosaceae: meri, peri, cireși, vișini, caiși, piersici, pruni, gutui, migdali. Această metodă de altoire se poate aplica pe toți pomii, indiferent de vârstă.

Asocierile cele mai sigure sunt cele dintre specii de același fel: meri cu meri, peri cu peri, cireși cu cireși etc. Ideea este să altoiți un soi mai slab, cu unul superior.

Ce urmărim

Prin această metodă de altoire urmărim obținerea de fructe de o calitate mai bună, de la un pom deja existent în grădină. De asemenea, în condiții de spațiu limitat, prin altoire un pom poate să producă 2-3 feluri de fructe. Mai exact, mugurele implantat prin altoire pe pomul gazdă se va dezvolta (în funcție și de condiții) în formațiuni de tulpină și va produce fructe identice cu cele produse de pomul din care a fost prelevat.

Pregătirea operațiunii

Înaintea operațiunii de altoire, propriu-zise, sunt necesare câteva operațiuni pregătitoare:

a. Se irigă pomul ce urmează să fie altoit, cu 2-3 zile înainte, dacă este o perioadă de secetă.

b. Se vizează și se marchează ramurile și locurile unde urmează a fi inserați mugurii altoi (cel mai simplu, printr-un nod cu ață colorată, ce va fi apoi îndepărtată).

c. Ramura pe care urmează a se face altoirea trebuie să aibă o grosime de 2-4 cm.

d. Ramurile altoi (de pe care se vor preleva mugurii) trebuie să fie recoltate dintre ramurile apărute în anul curent, crescute pe ax, maturate și care au grosimea unui creion sau ceva mai groase.

e. Ramurile altoi se recoltează de la pomii ale căror caractere dorim să le replicăm pe pomul nostru, cât mai apropiat de momentul altoirii. Dacă situația o impune, ramurile pot fi păstrate 24 ore, cu condiția de a îndepărta frunzele, evitând astfel deshidratarea ramurii. Îndepărtarea frunzelor nu se face prin smulgere, ci prin tăierea acestora și păstrarea a 1 cm din pețiol. Astfel pregătite, ramurile se păstrează în apă, într-un loc răcoros, până la momentul altoirii.

Foarte important! Atât pomul care urmează a fi altoit dar, mai ales, pomul de la care se prelevează ramurile, trebuie să fie sănătoși, să nu prezinte semne vizibile de boală. 

Pregătirea portaltoiului

  1. Cu un cuțit de altoit se face o incizie în forma literei „T” pe ramura aleasă spre a fi altoită. (Baza literei „T” va fi orientată spre tulpina pomului, iar „pălăria” spre capătul ramurii.)
  2. Incizia se va face suficient de adânc încât, cu ajutorul spatulei cuțitului de altoit, coaja să se poată desprinde cu ușurință de pe partea lemnoasă a ramurii. Dacă coaja nu se desprinde cu ușurință, înseamnă că pomul nu are suficientă sevă, ceea ce scade considerabil șansele de prindere a altoiului.
  3. Este foarte important ca ramura aleasă pentru inserarea altoiului să aibă aspect sănătos și să fie poziționată la lumină, pentru a favoriza dezvoltarea epibiontului (altoiului).

Prelevarea altoiului

  1. Ramura altoi se ține în mâna stângă, cu vârful orientat înspre altoitor.
  2. Cuțitul de altoit, bine ascuțit, se ține în mâna stângă, cu care prelevăm mugurele altoi.
  3. Prelevarea unui mugure nu este o chestiune nici grea, nici ușoară. (Totuși, se spune că, pentru a ajunge la performanța prelevării impecabile a unui ochi altoi, trebuie făcute măcar 200-300 de prelevări.) Ca să nu ne pierdem în detalii descriptiviste, vă recomandăm că analizați imaginile și filmul atașate acestui articol.

Grefarea

  1. În „buzunarul” făcut cu briceagul de altoit pe portaltoi se introduce mugurele prelevat, orientat spre exteriorul tulpinii. Imediat se leagă cu rafie sau cu o folie îngustă de plastic, rezistentă, dar fără a acoperi mugurele.
  2. Se poate folosi și bandă îngustă de scotch, cu condiția să strângeți bine, iar la final să faceți un nod, deoarece, datorită intemperiilor, lipiciul se va degrada, iar folia se va desface. 
  3. Atenție! Dacă legarea nu se face ZDRAVĂN, mugurele altoi va fi „scuipat” de ramura portaltoi.

Încheiere

În primăvara viitoare, ramura pe care s-a inoculat mugurele altoi se scurtează, din ea mai păstrând doar 10 cm, după mugurele altoi.

Dacă mai sunt alți muguri pe respectiva ramură se rup, pentru a dirija toată seva către mugurele altoi.

De asemenea, după ce mugurele altoi pornește în vegetație și devine evident că fuziunea a reușit, legătura se îndepărtează.

În acest caz altoirea a reușit, însă mugurele altoi nu s-a dezvoltat deoarece nu s-a efectuat scurtarea ramurii portaltoi.
În acest caz altoirea a reușit, însă mugurele altoi nu s-a dezvoltat deoarece nu s-a efectuat scurtarea ramurii portaltoi.
Prelevarea mugurelui altoi cu ajutorul cuțitului de altoit.
Prelevarea mugurelui altoi cu ajutorul cuțitului de altoit.
Așa arată un mugure altoi prelevat corect.
Așa arată un mugure altoi prelevat corect.
Mugure altoi inserat în ramura portaltoi.
Mugure altoi inserat în ramura portaltoi.
Așa se leagă correct mugurele altoi după fixarea pe portaltoi.
Așa se leagă correct mugurele altoi după fixarea pe portaltoi.