Fenofaza 30% petale scuturate, la prun
Fenofaza 30% petale scuturate, la prun
Cireș în fenofaza repaus vegetativ
Cireș în fenofaza repaus vegetativ
Măr de 2-2,5 cm
Măr de 2-2,5 cm
Afide (păduchi de frunze)
Afide (păduchi de frunze)
Fenofaza după căderea frunzelor la măr
Fenofaza după căderea frunzelor la măr

Horticultorii care îngrijesc plantații pomicole pe suprafețe mari știu că producții deosebite nu se pot obține decât printr-o acoperire fitosanitară fără fisură. Sau, mai direct spus, cine vrea producție profitabilă trebuie să ofere pomilor o protecție chimică totală, care să excludă atacul bolilor și al dăunătorilor. Așa procedând (dacă și alți factori sunt favorabili) se vor obține producții mari, fructe aspectoase însă... cam pline de pesticide. Exact ca cele spre care ne repezim cu toții atunci când mergem la supermarket!

În condiții casnice, lucrurile pot fi mai relaxate și se pot obține fructe mai curate, mai sănătoase. Totuși, trebuie să rețineți că urmând schema pe care v-o recomandăm în continuare pomii se vor situa într-o zonă de risc fitosanitar și că o parte din fructe și frunze vor cădea pradă bolilor și dăunătorilor. Veți primi, în schimb, fructe nechimizate așa cum, dacă suntem cinstiți, nu mai sunt de găsit în supermarket. Așadar, recomandarea noastră pentru tratamente minimale sună astfel:

Tratamentul de iarnă

 1. Acum se aplică tratamente pe bază de cupru, în concentrații duble sau chiar triple față de concentrațiile recomandate de producători pentru tratamentele în vegetație.
 2. Rolul acestor tratamente este de a reduce rezerva biologică a microorganismelor care produc infecții la pomi.
 3. Pe lângă tratamentul cu cupru, la dezmugurit, se aplică și un tratament cu un insecticid pe bază de ulei, cu rolul de a reduce formele hibernante ale insectelor dăunătoare.
 4. Pentru o privire detaliată asupra acestei fenofaze, vedeți aici lucrările și tratamentele la: mărpărpruncaispiersic, cireș.

Cireș în fenofaza repaus vegetativ


Tratamentul la scuturarea a 30% din petalele florilor

 1. Momentul este important deoarece acum se reproduc mulți dăunători, dintre care unii cu capacitate de calamitare a producției, cum este, de pildă, viespea prunului.
 2. Tot acum este momentul prielnic de eradicare a infecțiilor primare și de prevenire a celor secundare.
 3. Pentru o privire detaliată asupra acestei fenofaze, vedeți aici lucrările și tratamentele la: mărpărpruncaispiersic, cireș.

Fenofaza 30% petale scuturate, la prun


Tratamentul după căderea fiziologică

 1. Căderea fiziologică are loc în luna iunie, când sunt și condițiile propice pentru îmbolnăvirea frunzelor.
 2. În această fază este indicat un tratament cu un fungicid, în amestec cu un insecticid.
 3. Pentru o privire detaliată asupra acestei fenofaze, vedeți aici lucrările și tratamentele la: mărpărpruncaispiersic, cireș.

Măr de 2-2,5 cm


Tratamente vara, la nevoie

 1. În cursul verii pomii sunt frecvent atacați de omizi defoliatoare sau de păduchii de frunze (omizi).
 2. În aceste cazuri trebuie intervenit cât mai rapid, pentru a limita pagubele asupra pomilor.
 3. Pentru omizi, de regulă, este suficient un singur tratament pentru a eradica o invazie.
 4. În cazul afidelor este necesară repetarea tratamentului la 4-5 zile, pentru a distruge și generația care se afla în stadiu de ou la momentul primului tratament. Dacă tratamentul nu se repetă, colonia de afide se va reface rapid și atacul va continua.

Afide (păduchi de frunze)


Tratamentul la căderea frunzelor (octombrie-noiembrie)

 1. Tratamentul aplicat la căderea frunzelor va limita semnificativ forța infecțiilor microbiene în anul următor.
 2. Acest tratament, pe lângă cel de iarnă, va contribui mult la menținerea unei bune sănătăți a pomilor și, implicit, la obținerea de fructe mai puțin chimizate.
 3. În această fază se utilizează produse fitosanitare din aceeași gamă ca cele folosite pentru tratamentul de iarnă.
 4. Pentru o privire detaliată asupra acestei fenofaze, vedeți aici lucrările și tratamentele la: mărpărcaispiersic, cireș.

Fenofaza după căderea frunzelor la măr


Ce produse folosim la tratamente

 1. La fiecare tratament se va aplica un amestec dintre un fungicid și un insecticid, recomandabil cu acțiune sistemică (aflați de ce aici). Foarte important: pentru a evita apariția supermicrobilor în livada dumneavoastră, alternați produsele sistemice folosite, asigurându-vă că sunt formulate cu substanțe active diferite.
 2. Alegerea propriu-zisă a produselor ce urmează a fi folosite la tratamente o puteți face fie cerând ajutorul vânzătorilor în farmaciile fitosanitare, fie consultând listele de produse omologate aici pe paradisverde.ro, dând clic pe fenofazele în cauză (vedeți mai jos). Vă recomandăm să vă documentați bine înainte de a cumpăra sau a aplica tratamente cu un anumit produs. Rețineți că pe paradisverde.ro găsiți prezentarea majorității produselor fitosanitare omologate în România.
 3. E bine să știți și că nu există un tratament general pentru toți pomii și că cel mult puteți grupa pomii în specii sâmburoase (cais, piersic, cireș, vișin) și semințoase (măr, păr, gutui). Adică, exceptând tratamentul cu soluții cuprice, în repaus, nu puteți trata cu aceeași soluție întreaga livadă, dacă aveți o diversitate de specii sâmburoase și semințoase.

Încă ceva

 1. Repetăm faptul că recomandările din acest articol vizează livezile mici, unde există o preocupare mai mare pentru fructe sănătoase, decât pentru producții mari.
 2. În livezile intensive, comerciale, abordarea este cu totul alta!