Roz amar
Preț: 33 LeiValeriu Cikalov
Preț: 179 LeiBoambe de Cotnari
Preț: 27 LeiSummit
Preț: 39 LeiVan
Preț: 38 LeiStella
Preț: 29 Lei
Care este cauza
-
În primul rând, precipitaţiile abundente şi îndelungate, în perioada de coacere a cireşelor.
-
Cauza propriu-zisă este dată de staţionarea îndelungată a picăturilor de ploaie pe pieliţa fructelor. Fructele absorb apa, iar tensiunea internă creşte până la crăpare.
-
Dacă la o durată lungă a ploii se adaugă, pe un font de nebulozitate persistentă, un calm atmosferic, care să nu favorizeze scuturarea apei de pe fructe, fenomenul de crăpare poate să capete o amploare şi mai mare.
-
Fenomenul de crăpare este mai intens dacă, pe fondul ploii, temperatura aerului fluctuează în jurul temperaturii de 20°C.
Ce se întâmplă după aceea
-
Cireşele crăpate îşi pierd valoarea comercială, devenind mult mai perisabile.
-
În crăpăturile fructelor se instalează în foarte scurt timp monilioza, cireşele devenind necomestibile.
Cum se poate preîntâmpina
-
Se recomandă irigarea regulată a pomilor, cu cantităţi moderate de apă, pentru a evita şocurile hidrice.
-
Să nu se administreze îngrăşăminte cu azot în faza de creştere intensivă a cireşelor.
-
S-a observat că cireşele crapă mai puţin în coroanele deschise, aerisite, care permit ventilarea şi uscarea mai rapidă a fructelor, după precipitaţii.
-
În literatura de specialitate se menţionează că stropirea cireşelor cu sulfat de cupru, în faza datului în pârg, reduce amploarea crăpării.
-
Într-o anumită măsură, ajută şi scuturarea pomilor de apă, după fiecare cădere de precipitaţii.
-
De asemenea, s-a remarcat că în livezile de cireş care au solul înierbat, procentul fructelor crăpate este mai scăzut.
-
Pentru a împiedica crăparea cireşelor după recoltare, acestea trebuie scufundate în apă cu gheaţă.