Calitățile extraordinare ale agrișelor
Calitățile extraordinare ale agrișelor
Calitățile extraordinare ale agrișelor
Se mai numește și: 
flocoșele, cozmete, rișiță, strugur-spinos, smârdar, bobiță, agruț
Unde se găsește: 
  1. În sălbăticie, agrișul poate fi întâlnit în zonele subalpine și alpine, în tufișuri și păduri.
  2. Se cultivă și în plantații pe suprafețe mari ori în grădinile familiale.
  1. Arbust de 1-1,5 m, ce dezvoltă o tufă, cu ramuri spinoase, arcuite.
  2. Fructul este o bacă sferică sau ovoită, translucidă, verzuie, gălbuie sau roșie.

Înflorește în:

  Aprilie  Mai
Ce se recoltează: 
  1. Fructele se recoltează cu peduncul, pe tot parcursul verii, dimineața (după ce s-a ridicat roua) ori seara. Au un gust dulce-acrișor. Ideal este să fie consumate proaspete, cât mai aproape de momentul recoltării.
  2. Calități terapeutice au și frunzele, care trebuie recoltate în timpul înfloririi.

Se recoltează în:

  Aprilie  Mai
Proprietăți terapeutice: 
  1. Agrișul are proprietăți laxative, depurative, digestive, dezintoxicante, stomahice, diuretice, antigutoase, antireumatice.
  2. Pe lângă cele menționate, dacă veți consuma agrișe veți simți și efectele sale tonice, aperitive, vitaminizante și remineralizante.
Acțiuni terapeutice: 
  1. Pentru dezintoxicarea organismului este indicată cura prelungită cu 0,5-1 kg de fructe pe zi.
  2. Frunzele sunt indicate în tratamentul diareei, leucoreei și pentru durerile în gât.
  3. Consumul de fructe proaspete, ceaiul și infuziile de frunze de agriș tratează și ameliorează următoarele afecțiuni:
Alte utilizări: 
  1. Agrișele, pe lângă consumul proaspăt, pot fi utilizate și în pregătirea de gemuri, peltele, compoturi, creme, sucuri, vin, garnituri sofisticate și sosuri albe.
  2. Agrișul poate fi utilizat și la consolidarea pantelor.