Chasselas rose
Preț: 24 LeiCodreancă (Black Magic)
Preț: 26 LeiChardonnay
Preț: 25 LeiCardinal
Preț: 25 LeiFetească neagră
Preț: 25 LeiCabernet Sauvignon
Preț: 25 Lei
Mustul
-
Se folosesc struguri albi de calitate, bine copţi.
-
Strugurii se iau unul câte unul, îndepărtându-se de pe ciorchini toate boabele stricate sau uscate.
-
Strugurii se dau la teasc cu tot cu ciorchini.
-
Dacă se foloseşte zdrobitoarea cu valţuri, mustuiala obţinută se stoarce cu o presă sau prin alte mijloace.
-
Mustul obţinut se pune la limpezit de seara până dimineaţa, într-o încăpere răcoroasă.
-
Dimineaţa, mustul limpede se trage cu furtunul, punându-se în damigene sau alte vase de fermentare.
-
Vasele de fermentare nu se umplu până sus, ci se lasă un loc de de fermentare.
-
Gurile vaselor de fermentare se astupă cu dopuri speciale cu furtun, al căror capete se pun într-un vas cu apă. În acest fel, se asigură eliminarea dioxidului de carbon rezultat din fermentaţie, împiedicându-se, totodată, pătrunderea aerului, care ar altera vinul.
Vinul
-
După ce se încheie fermentaţia, vasele se umplu ochi cu acelaşi fel de vin.
-
Dopurile cu furtun se înlocuiesc cu dopuri normale care nu se bat complet, deoarece vinul încă mai elimină dioxid de carbon.
-
În lunile noiembrie sau decembrie se trage vinul de pe drojdie (primul pritoc).
-
Vasele în care se pune vinul trebuie umplute până sus, dopurile bătându-se la maximum.
-
Damigenele sau butoaiele se vor păstra în camere reci (8-12°C) pline ochi.
-
Dacă nu avem suficient vin pentru a le umple, vinul poate fi trecut în vase mai mici.
-
În luna martie se face al doilea pritoc, după care vinul se poate trage în sticle.
-
Dacă vinul se păstrează în sticle cu dop de plută, acestea vor fi păstrate la rece, înclinate, pentru ca dopul să se păstreze umed, iar intrarea aerului să fie împiedicată.