Fetească neagră
Fetească neagră

În diferite locuri ale lumii, acest soi mai este cunoscut și sub următoarele nume: Poama fetei neagră, Coada rândunicii, Păsărească neagră, Coada Rindunicei, Fekete Leanika, Feteasca Ciornaia, Feteke Leanyka , Fetiasca Niagre, Fetjaska Neagra , Fetyaska Chernaya, Fetyaska Chornaya, Koada Rindunichyi, Koardi Ryndunichii, Leanyka Fekete, Fekete Leányka, Maedchentraube Schwarz, Pasareasca Neagra, Pasaryanska Chernaya, Pasaryaska Nyagre, Peseryaske Nyagre, Poama Fetei Neagra, Poama Fetyi Niagre, Poma Feteasca Neacra, Schwarze Madchentraube.

Utilizare: 

În condițiile de cultură din țara noastră, soiul Fetească neagră produce vinuri roșii superioare, catifelate, fin echilibrate, intens colorate.

Originea: 

Soi autentic românesc, cunoscut în țara noastră din timpuri străvechi.

Arealul de răspândire și de cultură: 
  1. Se cultivă aproape exclusiv în țara noastră și Republica Moldova.
  2. Soiul poate fi întâlnit în special în podgoriile din Moldova și în podgoria Dealu Mare.
Descriere botanică: 
  1. Lăstarii tineri sunt glabri, de culoare roșie, mai intensă la vârf și la noduri. În cursul maturării, lăstarii capătă o culoare roșu-violacee, cu vârful verde, nuanțat în cafeniu.
  2. Ciorchinii se inserează pe lăstari la nodurile 5/6, mai rar 4/5. Când lăstarul poartă un singure ciorchine, acesta este prins de nodul 4 sau 5.
  3. Strugurii sunt de mărime medie, de până la 14 cm lungime, de formă cilindrică sau conico-cilindrică, cu boabele îndesate.
  4. Boabele au 1,2 - 1,5 cm diametru, din care rezultă un must necolorat.
  5. Coarda este viguroasă, arămiu-gălbuie pe internoduri și cafeniu roșcată pe noduri.
  6. Internodurile au lungimea medie de 12 - 15 cm.
Caracterizarea agrobiologică: 
  1. Se adaptează bine la condițiile de cultură de la șes și de pe dealuri.
  2. În funcție de condițiile climatice anuale și de zonă, dezmugurirea poate avea loc din prima jumătate a lunii aprilie, până la începutul lunii mai. De asemenea, înfloritul poate începe de la sfârșitul lunii mai până spre sfârșitul lunii iunie.
  3. Strugurii dau în pârg în cursul lunii august, mai rar la sfârșitul lui iulie.
  4. Maturarea strugurilor se încheie în cursul lunii septembrie.
  5. Se comportă bine pe portaltoii Chasselas x Berlandieri 41B și Berlandieri x Riparia Teleki sau Kober. Are afinitate și față de Riparia Gloire, pe care se comportă bine în solurile lipsite de calcar.
  6. Feteasca neagră este un soi autofertil, putând fi cultivat în plantații pure. Totuși, pentru creșterea producției, este de preferat să fie plantat în asociație cu alte soiuri, precum Oporto și Merlot.
  7. Feteasca neagră este un soi timpuriu, fapt care asigură în fiecare an maturarea lemnului, înainte de venirea iernii.
  8. Acest soi preferă să fie cultivat pe dealuri însorite, unde produce struguri de calitate superioară. Nu suportă umiditatea prea mare, condiții în care strugurii putrezesc, înaintea atingerii maturității depline.
  9. Soiul Fetească neagră este rezistent la ger, dar nu și la brume. Face față cu brio secetei.
  10. Este mai puțin rezistent la mană și putregaiul cenușiu, dar rezistă bine la oidium.
  11. Nu este atacat de Tetranichus, Cochilys, și Eudemis, și nici de păsări.
Caracterizarea agrofitotehnică: 
  1. Feteasca neagră are o fertilitate mijlocie.
  2. Tăierea indicată pentru acest soi este cea mixtă, cu coarde lungi de 16-18 ochi. Nu tolerează tăierile scurte, în cepi.
  3. Cei mai fertili ochi sunt situați de la nodurile 4-5 până la nodurile 18 - 20.
Caracterizarea tehnologică: 
  1. Strugurii de Fetească neagră ajung la maturitate deplină în epocile a IV-a și a V-a. Doar în verile foarte reci maturarea întârzie până în epoca a VI-a.
  2. Strugurii din acest soi au o mare putere de acumulare a zaharurilor, concentrația depășind aproape în fiecare an 200 g/l.
  3. În toamnele călduroase și lipsite de ploi, strugurii rezistă bine la supracoacere și sunt puțin atacați de putregaiul cenușiu.
  4. Totuși, trebuie reținut că vinul obținut din struguri de Fetească neagră supracopți va fi de un roșu mai puțin intens.

Epoca de maturare:

Productivitatea: 
  1. Soiul Fetească neagră dă producții mijlocii.
  2. În medie, un butuc poate produce între 2,4 kg și 5,6 kg.
Variații si clone: 
  1. Feteasca neagră, fiind un soi vechi, cunoaște multe variații și clone.
  2. În cultură se cunoaște un proces constant de recunoaștere și înmulțire a celor mai valoroase clone.
Caracterizare economică: 
  1. Feteasca neagră este un soi recomandat pentru cultură în țara noastră, cu precădere în jumătatea nordică.
  2. Vinurile obținute, roșii superioare, fin colorate, catifelate, echilibrate, se numără printre cele mai apreciate de acest gen.
conținut sponsorizat