Recoltarea sevei de mesteacăn în Belarus
51cpi111RR1151gpi1112151mpi1111151api21121

Să facem cunoștință

  1. Seva de mesteacăn este dulce datorită conținutului de fructoză - spre deosebire de siropul de arțar, care conține zaharoză (și care este mai dulce). Dulceața sevei de mesteacăn este însă mai răcoritoare, mai fină.
  2. Pentru un gust mai intens, seva se poate reduce (prin fiebere la foc mic) până capătă o culoare brun-aurie și devine sirop.
  3. Poate fi utilizată atât în scopuri gastronomice, cât și terapeutice.

Când și cum se recoltează

  1. Seva de mesteacăn se recoltează în a doua jumătate a lunii martie, înainte de pornirea în vegetație a arborilor și de umflarea mugurilor. Momentul exact diferă de la an la an, în funcție de încălzirea timpului.
  2. La aproximativ 50 cm deasupra solului se face cu un burghiu un orificiu de 0,5-1,0 cm diametru și adânc de 3-4 cm.
  3. În orificiu se introduce o conductă de colectare de același diametru ori se pot folosi soluții tipice pentru înnădirea conductelor flexibile (vedeți și în imagini). Important este să se obțină o etanșeizare cât mai bună între orificiu și conducta de colectare.
  4. Celălalt capăt al condutei se introduce într-un vas de colectare.
  5. Nu vă mai rămâne decât să fiți impresionați de volumul mare al recoltei!
  6. Perioada de colectare durează aproximativ o lună.
  7. Important! După încheierea colectării, bateți un cep în orificiul rămas prin retragerea conductei, pentru a opri scurgerile de sevă, a preveni îmbolnăvirea arborelui și a favoriza cicatrizarea. (Înfigerea unei bucăți de ramură cu același diametru e suficient.) Procedura de extragere a sevei din arborii de mesteacăn nu dăunează sănătății acestora.

Cum se păstrează seva de mesteacăn

  1. În stare proaspătă, o persoană poate consuma până la 1 litru pe zi, în 3 reprize.
  2. Păstrată la frigider, seva proaspăt recoltată începe să fermenteze după 3-5 zile, dar poate fi consumată în continuare, până gustul devine dezagreabil.
  3. Pentru o păstrare mai îndelungată, seva trebuie pasteurizată și turnată apoi în recipiente sterile, ermetice.
  4. Dacă seva este redusă la stadiul de sirop (se arată mai sus cum) și siropul se toarnă în sticle sterilizate apoi la cuptor sau bain-marie (cum se procedează cu dulceața și alte conserve), rezistă un timp îndelungat. În acest mod se distruge o parte din vitamina C, însă celelalte principii rămân intacte.

Efecte terapeutice

Seva de mesteacăn este o băutură pură, bogată în minerale, „fabricată” de mesteacăn.
Seva de mesteacăn cunoaște o mulțime de utilizări terapeutice, dintre care enumerăm:

  1. este un puternic diuretic, favorizând eliminarea acidului uric și a colesterolului;
  2. în Marea Britanie seva de mesteacăn se consumă pentru efectele sale tonice și antireumatice. Proaspătă, se administrează chiar și copiilor nou-născuți.
  3. are proprietăți energetice, nutritive, mineralizante, antialergice, antiinflamatoare;
  4. stimulează fertilitatea;
  5. curele de 15 zile, urmate de 45 zile pauză, au efecte notabile asupra sănătății și a stării generale a organismului;
  6. poate fi folosită la clătirea părului, favorizându-i creșterea, conferindu-i strălucire și întărindu-l.

Plante medicinale utilizate în această rețetă: 
Frunzele, mugurii și seva de mesteacăn sunt magice pentru sănătate!