Ajunși în acest stadiu, cartofii se aruncă
Ajunși în acest stadiu, cartofii se aruncă

De ce se înverzesc

  1. Tuberculii de cartofi, expuși la lumină, capătă întotdeauna culoarea verde.
  2. Aceasta se explică prin faptul că, tuberculul de cartof, fiind o excrescență a tulpinii subpământene, în condiții de lumină, tinde să se comporte ca un organ aerian, și anume să facă fotosinteză.
  3. Problema este că în toate organele verzi ale cartofului, odată cu clorofila, se produce și un alt compus numit solanină, care este o toxină glicoalcaloidă.

Simptomele intoxicării cu solanină

  1. În urma consumului de tuberculi de cartofi cu solanină, pot apărea iritații ale tractului gastrointestinal și, în cazuri mai grave, vomă și diaree.
  2. Totuși, cazurile de intoxicare cu solanină sunt foarte rare, deoarece cartofii verzi sunt amari. E puțin probabil ca cineva să mănânce o cantitate suficientă de cartofi verzi, ca să acumuleze o cantitate de solanină care să pună viața în pericol.

Oricum, paza bună...

  1. Atunci când cartofii prezintă doar pete verzi pe anumite poțiuni, acestea se îndepărtează iar cartofii se pot folosi, fără probleme.
  2. Dacă zona verde este extinsă sau dacă miezul cartofului a căpătat și acesta nuanță verde, tuberculii se aruncă. 
  3. Cartofii care arată ca cei din imagine nu se consumă.

Sfat

  1. Analizați cu atenție cartofii cumpărați de la supermarket, chiar și atunci când sunt camuflați în saci de plasă de culoare verde.
  2. Păstrarea ideală a cartofilor se face în locuri răcoroase și cu o bună circulație a aerului (pivnițe, beciuri, magazii).