sursa foto: plantațiegoji.ro
sursa foto: plantațiegoji.ro
Arbust goji cu fructe maturate
Arbust goji cu fructe maturate
Fructe goji deshidratate, forma sub care se întâlnesc cel mai frecvent în comerț
Fructe goji deshidratate, forma sub care se întâlnesc cel mai frecvent în comerț
Metodă de rehidratare a fructelor goji, cu apă călduță
Metodă de rehidratare a fructelor goji, cu apă călduță

Compoziția chimică a fructelor goji

  1. Goji se numără printre cele mai sănătoase fructe din natură.
  2. Conținutul ridicat de vitamina C, vitamina A, seleniu, calciu, fier, potasiu, acizi grași nesaturați, beta-caroten, licopen, luteină, polizaharide etc. explică efectele deosebite pe care aceste fructe le au asupra organismului uman.
  3. Calitățile terapeutice ale fructelor goji sunt încununate de prezența a 18 aminoacizi (dintre care 11 esențiali), care contribuie decisiv la starea de sănătate a organismului uman.

7 beneficii ale consumului de goji

1. Nivel ridicat de antioxidanți și nutrienți

Ca toate super-alimentele, fructele de goji sunt o sursă grozavă de antioxidanți, cu rol de întărire a sistemului imunitar și de limitare a acțiunii distructive a radicalilor liberi din organism.
Fructele de goji asigură organismului mai mult beta-caroten decât morcovii și mai mult fier decât soia și spanacul.

2. Întărește sistemul imunitar și scade riscul de cancer

Nivelurile ridicate de vitamina C și A din fructele de goji le-au creat acestora reputația de alimente ce previn apariția tumorilor și cu acțiune puternică de detoxifiere a organismului.
Fructele de goji sunt un aliat prețios al organismului în perioade de convalescență, grăbind recuperarea.

3. Protejează sănătatea pielii

Un studiu realizat la Facultatea de Științe Veterinare a Universității din Sydney arată sucul de goji crește protecția împotriva radicalilor liberi și a efectelor nocive ale soarelui asupra pielii.
Conform aceluiași studiu, fructele de goji cresc nivelul de fotoprotecție, în special pentru persoanele cu piele sensibilă, cu risc ridicat de cancer de piele sau alte boli de piele.

4. Protejează sănătatea ochilor

Un studiu american, realizat în 2011, arată că o dietă cu suc de goji, desfășurată pe o durată de 90 de zile, are efecte remarcabile asupra sănătății ochilor.
Un alt studiu, mai recent, demonstrează că fructele de goji protejează retina acționând ca un tratament natural pentru glaucom.

5. Acțiune benefică în diabet

Fructele goji sunt considerate a fi un remediu natural pentru diabet, cu rol în echilibrarea glucozei din sânge. Din acest motiv, goji sunt gustarea ideală pentru bolnavii de diabet.

6. Sănătatea ficatului și a rinichilor

Fructele goji se numără printre cele mai valoroase alimente cu rol în sănătatea ficatului și a rinichilor, cu rol important în curățarea sângelui și în eliminarea calculilor renali.

7. Stimulează fertilitatea

În medicina tradițională chineză, fructele goji sunt considerate un aliat valoros al sistemul reproductiv, crescând vitalitatea spermei și reglând unele anomalii legate de ovulație.
Un studiu realizat la Universitatea Wuhan din China demonstrează o acțiune reparatorie și de stimulare a sistemului reproductiv, ca urmare a dietei ce include și fructe goji.

Există riscuri asociate consumului de goji?

  1. O contraindicație vizează consumul de cantități mari de goji în asociere cu medicamentele pentru diabet sau cele care tratează hipotensiunea. 
  2. Goji nu sunt recunoscute ca având potențial alergen, totuși e prudentă observația atentă la introducerea în dietă, în special în cazul copiilor.
  3. Pentru alte cazuri speciale, e bine să cereți opinia unui medic.

Știați că arbustul goji se cultivă și în țara noastră? Material săditor și alte informații valoroase despre cultura de goji găsiți pe PlantațieGoji.ro.