Ce sunt „picioarele vinului” și ce ne spun ele

Ce sunt 

Picioarele vinului sau lacrimile vinului ori, prin unele părți, ferestrele bisericii ori ferestrele mănăstirii se referă la șiroaiele care apar pe marginea paharului după ce un vin de calitate este agitat printr-o mișcare circulară.

Mitul

Se spune că aceste „picioare” sau „lacrimi” ori „ferestre” ar putea oferi unui cunoscător indicii cu privire la calitatea vinului că, interpretate corect, cineva ar putea deduce cantitatea de alcool și de zahăr pe care respectivul vin o conține.

Adevărul

  1. Fenomenul despre care vorbim se explică fizic prin ceea ce se numește tensiune superficială sau de suprafață și are legătură cu modul în care se comportă alcoolul din vin, în contact cu aerul (se evaporă).
  2. E adevărat că, cu cât un vin este mai alcoolizat, cu atât „picioarele” sunt mai dese și mai vioaie, dar nimeni nu poate spune cu precizie concentrația alcoolică a unui vin citind „dansul picioarelor vinului”. Mult mai simplu e să citim eticheta.

Și totuși

  1. Pentru un pasionat de vin, ritualul e o parte importantă a degustării și servirii vinului.
  2. În această idee, a te da un pic interesant (mai ales dacă te afli printre neinițiați), agitând vinul, privind paharul în zare și exclamând: „Ce picioare frumoase are!” e fără de păcat.
  3. Prezența la o masă între prieteni a unuia care știe să o facă pe interesantul, cu un strop de snobism, la momentul degustării vinului, poate face deliciul întâlnirii!