Calypso
Preț: 198 LeiRoz amar
Preț: 199 LeiKandil Sinap
Preț: 198 LeiNovembra
Preț: 169 LeiNectarin pitic
Preț: 179 LeiBoambe de Cotnari
Preț: 189 Lei
Când și cum
- Cele mai bune frunze de gutui pentru ceai sunt cele recoltate la prima tinerețe, adică cele de prin luna iunie.
- Pot fi recoltate și mai târziu, până la debutul declinului de la intrarea în toamnă. Atunci când frunzele încep să se îngălbenească, forța lor terapeutică se diminuează drastic.
- Pentru ceai de frunze de gutui se recoltează frunzele sănătoase, neafectate de boli și neinfestate de dăunători.
- Frunzele se vor recolta cu discernămând și „pe sărite”, evitând astfel „înfometarea” pomului.
Foarte important!
- Atenție maximă la proveniența frunzelor! Dacă gutuiul a fost tratat cu pesticide, frunzele nu mai pot fi utilizate pentru ceai.
- Când gutuiul este tratat cu pesticide de contact (care acționează doar la suprafața țesuturilor plantei), recoltarea frunzelor se poate face nu mai devreme de 3-4 săptămâni de la ultimul tratament. Înainte de a le usca, frunzele trebuie spălate bine sub un jet de apă.
- Când gutuiul este tratat cu pesticide sistemice (care pătrund în țesutul frunzelor), lucrurile sunt mai complicate. În acest caz, timpul de așteptare de la ultimul tratament cu astfel de substanțe trebuie să fie cât mai mare (peste 6-7 săptămâni).
Cum se usucă
- Cea mai bună metodă de uscare a frunzelor de gutui este prin înșirarea acestora pe o ață, cu ajutorul unui ac. În acest mod, se vor obține frunze uniform deshidratate, fără urmă de mucegai. Bunicile noastre așa procedau.
- Dacă nu există timpul necesar pentru înșirarea pe ață, frunzele se pot usca și pe o coală de hârtie, în strat subțire. Ca să fie totul perfect, deasupra lor se poate așeza un tifon, pentru a evita așezarea prafului și a insectelor.
- Și frunzele de gutui, ca toate plantele medicinale, de altfel, se vor usca într-un loc uscat și cald, ferit de soare direct.
Documentare suplimentară:
Proprietățile medicinale ale frunzelor de gutui