Cum se „văd” emoţiile în corpul uman

Experimentul

  1. Au participat 700 de persoane, din Finlanda, Suedia şi Tailanda.
  2. Pentru crearea hărţilor emoţionale, participanţilor le-au fost arătate o varietate de cuvinte, poveşti, imagini şi filme cu impact emoţional.
  3. Apoi, participanţilor li s-a cerut să indice pe două siluete umane în ce zone au simţit cele mai intense şi cele mai slabe senzaţii.
  4. La finalul experimentului, toate hărţile au fost compilate, rezultând un atlas unic de senzaţii, ivite în contextul trăirii diferitelor emoţii.
  5. Chiar dacă experimentul, în acestă fază, nu poate fi considerat ştiinţific, în sens „tare”, uniformitatea răspunsurilor este mai mult decât frapantă.
  6. Răspunsurile similare, oferite de persoane aparţinând unor culturi diferite, dovedesc faptul că oamenii sunt foarte asemănători şi că emoţiile induc răspunsuri fiziologice similare, în baza predeterminărilor genetice.
  7. Studiul mai dovedeşte că expresii precum „mi se întoarce stomacul de dos” în cazul dezgustului, „răceală pe şira spinării” în cazul fricii, „a se umfla în pene”, în cazul mândriei, „a te simţi în al nouălea cer”, în cazul fericirii etc. au o bază fiziologică reală, pe care toţi o împărtăşim cam în acelaşi mod.

Comentarii

  1. Uimirea activează inima şi creierul.
  2. Depresia scoate din uz întregul corp.
  3. Invidia şi dispreţul se simt în cap.
  4. Neliniştea şi dezgustul se simt la nivelul intestinelor.
  5. Ruşinea, frica şi furia sunt resimţite în stomac.