Cu ce se fertilizează corect orhideea, înainte și în timpul înfloritului

Reguli la fertilizarea orhideei

  1. Folosiți fertilizanți speciali pentru orhidee, deoarece dozarea elementelor chimice este făcută în concordanță cu nevoile acestora.
  2. Citiți cu atenție intrucțiunile de pe recipientul fertilizantului înainte de cumpărare sau înainte de administrarea la plante.
  3. Respectați cu sfințenie dozele prescrise. 
  4. Îngrășământul trebuie să conțină azot, fosfor, potasiu și urme de fier.
  5. Planta trebuie udată înainte de a-i administra îngrășământul.
  6. Îngrășământul nu se aplică niciodată concentrat. Dacă e lichid se diluează, iar dacă e granule se dizolvă în doza de apă recomandată. Dacă aplicați îngrășământ concentrat, planta poate suferi arsuri grave.
  7. Dacă folosiți vase-mască, după udare și aplicarea îngrășământului, asigurați-vă că din ghivece nu se mai scurge apă. Apa nu trebuie să băltească la fundul ghiveciului (e valabil și dacă sub ghiveci se află o farfurioară).

Sfaturi pentru experimentați

  1. Raportul dintre azot, fosfor și potasiu din îngrășământul utilizat la fertilizarea orhideelor poate varia în funcție de activitatea plantelor.
  2. Orhideele care au frunze în creștere, trebuie să primească un îngrășământ care conține mai mult azot.
  3. De asemenea, speciile care sunt cultivate pe substrat de scoarță de pin (Orhideea faleno, de pildă) au nevoie de mai mult azot, deoarece bacteriile care descompun substratul consumă azotul existent, orhideei nemairămânâdu-i mare lucru.
  4. Când se declanșează înflorirea, cantitatea de azot administrată trebuie redusă, în favoarea potasiului și, în special, a fosforului, care este responsabil de înflorirea abundentă.