Lilium candidum
Lilium candidum
Lilium candidum
Lilium candidum
Crinul tigrat poate fi înmulţit şi prin bulbilii care apar la subsuoara frunzelor.
Crinul tigrat poate fi înmulţit şi prin bulbilii care apar la subsuoara frunzelor.
Lilium regale
Lilium regale

Unde şi cum se cultivă

  1. Crinii nu sunt foarte pretenţioşi, putând fi cultivaţi atât la soare, cât şi la semiumbră.
  2. Majoritatea speciilor preferă solurile mijlocii, bogate în hummus, permeabile.
  3. Solurile prea grele se îmbunătăţesc prin adaos de pământ de frunze ori mraniţă.
  4. La începutul perioadei de vegetaţie se pot adăuga îngrăşăminte cu azot, iar înainte şi după înflorit, îngrăşăminte potasice şi fosfatice.
  5. În locul îngrăşămintelor chimice se poate încorpora toamna în sol un gunoi de grajd, bine fermentat (de 3-5 ani).
  6. Buruienile trebuie îndepărtate prin praşilă ori prevenite cu agrotextil, deoarece acestea sărăcesc folul şi fac concurenţă crinilor.
  7. Transplantarea crinilor se face numai o dată la 4-5 ani, prilej cu care se despart bulbii mari de bulbili, replantându-se la locul definitiv, la distanţe de 15-20 cm distanţă.

Cum se înmulţeşte crinul

Divizarea bulbilor, se face la transplantare, în lunile august-septembrie, când bulbul este în repaos. Această metodă se poate aplica tuturor speciilor de crin.

Solzi de bulb. Prin această metodă se obţine un număr mare de bulbi. La transplantare, bulbii se scot din pământ, se separă de pe bulbii mari 10-20 de solzi. Aceştia se plantează în răsadniţe reci, în nisip, la 8-10 cm între rânduri şi 1-2 cm pe rând. Răsadniţa se acoperă la venirea frigului cu geamuri şi cu rogojini. În primăvară, la baza solzilor se formează bulbilii, care se plantează în straturi la sfârşitul lunii mai, iar luna august a anului următor, la locul definitiv.

Bulbili aerieni, care apar la subsuoara frunzelor. Se plantează imediat ce se desprind de pe frunză, în straturi, iar pe timpul iernii îi protejăm de ger cu un strat de frunze. „Lillium tigrinum” permite înmulţire aprin această metodă, însă apariţia bulbililor aerieni poate fi provocată şi la „Lilium candidum”, dacă tăiaţi tulpinile la 45 cm de la pământ, imediat după înflorire.

Prin seminţe, e o metodă mai complicată, fiind aplicată la „Lilium regale” ori atunci când se urmăreşte crearea de noi soiuri. Seminţele se recoltează la completa lor maturitate. Se seamănă în martie-aprilie, afară, în straturi, unde se lasă 2-3 ani, adăugându-se în fiecare am câte un strat de pământ de 3-4 cm, după care se plantează la locul definitiv.