Utilizări neștiute ale zațului de cafea în grădină

Zațul ca fertilizator

  1. Zațul de cafea este un fertilizator valoros pentru grădină, datorită conținutului ridicat de azot.
  2. Totuși, trebuie știut că nu zațul ca atare este folosit de plante, ci elementele chimice rezultate din descompunerea acestuia. Din momentul aplicării zațului în grădină până în momentul în care elementele chimice rezultate din descompunerea acestuia devin disponibile plantelor pot să treacă și 1-2 ani.
  3. Prin utilizarea de zaț de cafea în grădină, solul cunoaște o îmbunătățire, devenind mai permeabil pentru apă, crește nivelul de oxigenare și devine un mediu favorabil micoorganismelor benefice.
  4. Zațul de cafea nu modifică nici aciditatea solului din grădină deoarece, după extragerea cafelei, pH-ul zațului se apropie de limita neutră. Așadar, zațul produs într-o gospodărie poate fi utilizat fără probleme în fertilizarea grădinii sau a gazonului, fără riscul de a modifica pH-ul solului.
  5. Dacă nu se administrează direct, zațul poate fi adăugat în lada cu compost, chiar cu tot cu hârtia de filtru!

Alte utilizări ale zațului

  1. Mulți folosesc zațul de cafea și pentru mulcirea plantelor, adăugându-l în jurul plantelor.
  2. Zațul de cafea se pare că funcționează și ca repelent pentru limacși, aceștia evitând zonele din grădină unde sesizează zaț de cafea.
  3. Unii susțin chiar că zațul de cafea este un repelent și pentru pisici, acestea evitând să folosească drept litieră porțiunile din grădină unde s-a administrat zaț de cafea.