Metode sigure de înmulţire a daliei
  1. Cea mai simplă metodă de înmulţire daliei este prin divizarea rădăcinilor tuberizate. Metoda este foarte simplă şi constă în despărţirea tuturor lăstarilor care apar pe rădăcini, înainte de plantare.
  2. Este foarte important ca fiecare poţiune de rădăcină separată să aibă un ochi sau lăstar, întrucât rădăcinile desprinse fără nu vor vegeta. Astfel, în funcţie de vigoare, rădăcinile unei plante pot fi despărţite în 3-5 părţi.
  3. De asemenea, pentru o mai bună evidenţiere a mugurilor şi lăstarilor, de pe la jumătatea lui aprilie, puteţi pune rădăcinile într-un loc mai cald decât cel de depozitare; în acest caz este indicată pulverizarea zilnică cu apă a rădăcinilor, pentru a evita deshidratarea, dar şi pentru a stimula pornirea în vegetaţie a ochilor. Odată despărţirea făcută, plantarea se va face după regula de mai sus, în plus fiind necesară ceva mai multă atenţie, pentru a evita ruperea lăstarilor sau plantarea rădăcinilor cu mugurii în jos.
  4. O altă metodă de înmulţire a daliilor, mai eficientă, este cea prin butaşi. Avantajul butăşirii constă în aceea că se obţine un număr mult mai mare de plante decât prin despărţirea rădăcinilor tuberizate. În vederea butăşirii, rădăcinile se plantează în perioada februarie-martie într-o seră temperată (12-15ºC), pentru a porni în vegetaţie. Se acoperă cu 2-3cm de pământ, iar după ce lăstarii încep să pornească, se taie în aşa fel ca la baza lăstarului să rămână pe rădăcină doi ochi, care vor da din nou doi lăstari, buni pentru butaşi.
  5. Butaşii trebuie să aibă 5-7cm lungime, cu două-trei rânduri de frunze şi se plantează pentru înrădăcinare fie în nisip, fie într-o mraniţă foarte permeabilă. E indicat să pudraţi extremitatea inferioară a butaşului cu praf de cărbune (lemn ars), pentru a împiedica apariţia mucegaiului. După înrădăcinare, butaşii se plantează în ghivece şi se ţin mai departe într-un spaţiu încălzit, pentru a-i feri de brumele de primăvară. Se vor planta afară definitiv după începutul lunii mai.
  6. Plantele obţinute din butaşi nu formează tufe mari, de aceea se plantează la o distanţă mai mică.
  7. Toamna, înainte de îngheţ, se taie tulpinile la înălţimea de15cm şi se scot rădăcinile tuberizate. La scoatere veţi avea grijă să nu răniţi rădăcinile. Pământul dintre rădăcini nu se scutură complet, iar depozitarea pe timpul iernii se va face, de preferinţă într-un spaţiu uscat însă, din timp în timp, veţi uda rădăcinile.

Alte articole despre: