Mi-am cumpărat trandafiri nobili. Unde și cum îi plantez?
Mi-am cumpărat trandafiri nobili. Unde și cum îi plantez?
Mi-am cumpărat trandafiri nobili. Unde și cum îi plantez?
Mi-am cumpărat trandafiri nobili. Unde și cum îi plantez?
 1. Trandafirii se plantează în locul definitiv ţinând cont de anvergura soiului. Astfel, soiurile pitice, mai în faţă, iar cele „gigant” mai în spate. Trandafirii sunt nişte plante care iubesc foarte tare lumina.
 2. Totuşi, se pare că cel mai tare îi avantajează amplasarea în locurile care îi expune la soare în prima jumătate a zilei. Aceasta din două motive: soarele de dimineaţă usucă rapid roua de pe frunze, împiedicând în acest fel apariţia unor boli, în special făinarea.
 3. Amplasarea în locuri umbrite în timpul amiezii îi fereşte de arşiţa verii, care le dăunează foarte tare, afectând frumuseţea florilor. Totuşi, să nu se înţeleagă cumva că trandafirul este o plantă de umbră!
 4. Se sapă gropi suficient de mari pentru rădăcinile plantei, aşa încât punctul de altoire să fie îngropat la câţiva centimetri.
 5. Rădăcinile lungi se scurtează la 1/3 din lungime, cele scurte mai puţin, iar cele deteriorate sau rănite se îndepărtează de tot.
 6. Înainte de a introduce planta în groapă se poate mocirli prin scufundarea preț de câteva secunde a rădăcinilor într-un amestec egal de apă, nisip (sau pământ) şi bălegar proaspăt de vacă, amestec ce stimulează înrădăcinarea mai rapidă a plantei.
 7. Se pune pământ mărunt peste rădăcini şi se tasează bine, pentru a evacua tot aerul rămas în groapă, iar la suprafaţă se lasă o scobitură pentru udat.
 8. Dacă plantarea se face toamna, înainte de îngheţ veţi muşuroi.
 9. Și în cazul plantării de primăvară este indicată muşuroirea imediată, pentru a împiedica deshidratarea ramurilor din cauza vântului de primăvară. Nu este necesară o desmuşuroire propriu-zisă întrucât acesta va dispărea datorită lucrărilor de întreţinere.
 10. Atâta tot! Nu vă mai rămâne decât să aşteptaţi spectacolul!

Atenționări și ponturi

 • Dacă nu plantaţi imediat butașii cumpărați, e indicat să-i păstraţi într-un loc răcoros, acoperindu-le rădăcinile cu o cârpă umezită, urmând să-i plantaţi în cel mai scurt timp posibil.

Alte articole despre: