Cum se fac corect tratamentele la tomate, după faza de pârgă
  1. Înainte de a face un tratament chimic, culegeți tomatele maturate sau cele aproape maturate. Luați în calcul, preventiv, o pauză de minimum 7 zile de la tratament până când veți putea recolta din nou.
  2. Evitați tratamentele cu produse sistemice, orientându-vă spre cele de contact (vedeți care e diferența).
  3. Folosiți produse fitosanitare cu remanență redusă, care nu vă limitează accesul în cultură ori nu restricționează recoltatul pentru multe zile. Analizați cu atenție prospectul, înainte de tratament.
  4. Dacă apar focare de boală, iar tratamentele cu substanțe de contact nu mai sunt eficiente, puteți aplica tratamente localizate cu sistemice, doar în zonele afectate (cele admise pentru tratamente după faza de pârgă), iar în rest să folosiți tot substanțe de contact.
  5. Dacă apar îmbolnăviri mai grave la unele plante, luați în calcul eliminarea lor din cultură și distrugerea lor prin ardere.
  6. Rămâne foarte importantă, în continuare, îndepărtarea buruienilor, alimentarea cu apă a plantelor și, de asemenea, defolierea, în special la plantele unde frunzele bazale prezintă semne de boală. (O serie de boli ale tomatelor debutează prin infecții ale frunzelor de la baza plantelor, în special a celor care ating pământul.)
  7. Palisarea tomatelor este o altă lucrare importantă pentru sănătatea plantelor de tomate. Pe măsură ce roșiile cresc și planta se îngreunează, există riscul căderii plantei la pământ, ceea ce, aproape de fiecare dată, coincide cu îmbolnăvirea.