Întrucât tehnologiile de cultură la scară industrială sunt asemănătoare, credem că lista poate reprezenta interes şi pentru noi.
Nocivitatea fructelor şi legumelor a fost stabilită în funcţie de cantitatea şi numărul de pesticide depistate în fructele şi legumele analizate, cât şi de pericolul ridicat de acestea faţă de sănătate.
Cele mai nocive fructe
- Merele, căpşunile, strugurii, piersicile, nectarinele, coacăzele, cireşele, perele, prunele, zmeura, mandarinele.
Cele mai nocive legume
- Ţelina, spanacul, ardeiul gras, castraveţii, cartofii, roşiile cherry, salata, mazărea, napul, morcovul.
Cele mai puţin nocive fructe
- Ananasul, avocado, papaya, mango, kivi, grapefruit, pepenele galben, pepenele roşu, bananele, portocalele.
Cele mai puţin nocive legume
- Porumbul dulce, ceapa, varza, asparagusul, vinetele, cartoful dulce, ciupercile, conopida, roşiile, ceapa verde, dovleacul, brocoli.
Concluziile studiului
-
Toate fructele şi legumele din supermarket conţin cantinăţi mai mari ori mai mici de pesticide.
-
În unele cazuri, au fost descoperite urme de pesticide foarte periculoase, scoase din uz chiar şi din anii ’70, dar care sunt remanente în sol, iar plantele le absorb.
-
În ciuda acestei situaţii, studiul susţine că beneficiile aduse organismului de legume şi fructe, chiar şi contaminate cu pesticide, sunt mai mari decât lipsa lor din alimentaţie.
-
O soluţie constă în buna informare a cumpărătorilor, care să ştie ce fructe şi legume să folosească preponderent în alimentaţie şi pe care să încerce să le evite.
Sugestiile noastre
-
Consumaţi fructe şi legume de sezon: cu cât sunt mai departe de anotimpul lor, cu atât sunt mai chimizate.
-
Cumpăraţi fructe şi legume produse în ţara noastră.
-
Cumpăraţi fructe şi legume de la ţărani.
-
Dacă nu este prea greu, încercaţi să identificaţi surse de încredere şi să cumpăraţi direct de la producători.
Documentare suplimentară:
Studiul de pe ewg.org