Cele mai nocive şi cele mai sănătoase fructe şi legume din supermarket

Întrucât tehnologiile de cultură la scară industrială sunt asemănătoare, credem că lista poate reprezenta interes şi pentru noi.

Nocivitatea fructelor şi legumelor a fost stabilită în funcţie de cantitatea şi numărul de pesticide depistate în fructele şi legumele analizate, cât şi de pericolul ridicat de acestea faţă de sănătate.

Cele mai nocive fructe

  • Merele, căpşunile, strugurii, piersicile, nectarinele, coacăzele, cireşele, perele, prunele, zmeura, mandarinele.

Cele mai nocive legume

  • Ţelina, spanacul, ardeiul gras, castraveţii, cartofii, roşiile cherry, salata, mazărea, napul, morcovul.

Cele mai puţin nocive fructe

  • Ananasul, avocado, papaya, mango, kivi, grapefruit, pepenele galben, pepenele roşu, bananele, portocalele.

Cele mai puţin nocive legume

  • Porumbul dulce, ceapa, varza, asparagusul, vinetele, cartoful dulce, ciupercile, conopida, roşiile, ceapa verde, dovleacul, brocoli.

Concluziile studiului

  1. Toate fructele şi legumele din supermarket conţin cantinăţi mai mari ori mai mici de pesticide.
  2. În unele cazuri, au fost descoperite urme de pesticide foarte periculoase, scoase din uz chiar şi din anii ’70, dar care sunt remanente în sol, iar plantele le absorb.
  3. În ciuda acestei situaţii, studiul susţine că beneficiile aduse organismului de legume şi fructe, chiar şi contaminate cu pesticide, sunt mai mari decât lipsa lor din alimentaţie.
  4. O soluţie constă în buna informare a cumpărătorilor, care să ştie ce fructe şi legume să folosească preponderent în alimentaţie şi pe care să încerce să le evite.

Sugestiile noastre

  1. Consumaţi fructe şi legume de sezon: cu cât sunt mai departe de anotimpul lor, cu atât sunt mai chimizate.
  2. Cumpăraţi fructe şi legume produse în ţara noastră.
  3. Cumpăraţi fructe şi legume de la ţărani.
  4. Dacă nu este prea greu, încercaţi să identificaţi surse de încredere şi să cumpăraţi direct de la producători.