După ce culturi merg cel mai bine tomatele?

Efectele monoculturii la tomate

  1. Alternanţa corectă a culturilor e cea mai simplă şi eficientă măsură pentru o cultură sănătoasă şi un rod bogat la tomate.
  2. Cultivarea tomatelor pe acelaşi sol mai mult de doi ani conduce aproape inevitabil la compromiterea culturii.
  3. Acumularea de agenţi patogeni dăunători roşiilor anulează orice şansă de a obţine recoltă, ajungându-se chiar la situaţii în care plantele nu rezistă nici măcar până la coacerea primului val de fruncte.
  4. În această situaţie se mai face o greşeală: abuz de pesticide, din dorinţa de a contracara bolile, care devin, an după an, tot mai violente.

Cele mai bune premergătoare pentru tomate

  • Tomatele se dezvoltă cel mai bine pe terenurile pe care, în anul precent, au fost cultivate lucernă, mazăre, fasole, castraveţi, pepeni, morcovi, pătrunjel, păstârnac, sfeclă, salată, spanac, cereale păioase.