Tomatele defoliate au un aspect foarte îngrijit.
Tomatele defoliate au un aspect foarte îngrijit.

Ce este și cum se procedează

  1. Defolierea la tomate este lucrarea prin care se elimină frunzele de la baza plantelor, până la nivelul primului etaj de fructe.
  2. Această operațiune se face atunci când frunzele de la bază sunt îmbătrânite, afectate de boli ori au tendința de a atinge solul.
  3. De regulă, momentul coincide cu formarea celui de-al treilea etaj de fructe.
  4. Ideal este ca frunzele care fac obiectul defolierii să fie îndepărtate cu ajutorul unui briceag bine ascuțit, căutând ca rana produsă să fie cât mai mică.
  5. Momentul optim pentru această lucrare este înaintea unui tratament. Astfel, se evită apariția infecțiilor.
  6. Dacă nu faceți tratamente, defolierea poate fi făcută într-o zi senină, dimineața, în jurul orelor 9-10 ca, odată cu instalarea căldurii, să se producă și uscarea rănilor.

Care sunt avantajele

  1. Frunzele bătrâne și bolnave de la baza plantelor, care mai și intră în contact cu solul, pot deveni un focar de îmbolnăvire.
  2. Pe aceste frunze, de regulă, substanțele folosite la tratamente ajung deficitar, reprezentând un „culcuș” pentru agenții fitopatogeni.
  3. Umiditatea și răcoarea pe care frunzele de la bază o mențin la nivelul solului, de asemenea, nu sunt de bun augur pentru sănătatea plantelor.
  4. Aerisirea produsă prin îndepărtarea frunzelor de la bază contribuie pozitiv la sănătatea plantei.
  5. În fine, deloc lipsit de importanță, roșiile obținute de la plantele cu frunzele de la bază îndepărtate se coc mai repede și vor avea o colorare mai apetisantă.