Se mai numește:
- Pinot fin, Franc Pinot, Franc noirien, Morillon noir, Vert doré, Noble Joué, Savagnin noir etc. - în Franța;
- Arbst, Cortaillod, Bodenseetraube, Savagnin noir, Brunlaubler - în Elveția;
- Scheartzer Riesling, Burgunder blauer, Blauer etc. - în Germania;
- Malterdinger, Roter Assmannshauser, etc. - în Austria;
- Pignola, Pinot nera - în Italia ș.a.m.d.
Utilizare:
- Din soiul de struguri Pinot noir se obțin vinuri roșii superioare, cu concentrație alcoolică ridicată, echilibrate, intens colorate și fine.
- În funcție de climă și de sol, se pot obține vinuri seci sau vinuri licoroase.
Originea:
- Soi francez vechi, cultivat încă de pe vremea galilor. Este menționat pe la 1300 într-o lucrare a poetului Eustache Deschamps.
- Este cultivat de secole în provincia franceză Bourgogne, formând baza dortimentului în această cunoscută podgorie.
Arealul de răspândire și de cultură:
- Pinot noir este un soi cosmopolit, fiind cultivat în Franța, Ungaria, Cehia, Serbia, Germania, Italia, Statele Unite, Elveția, Anglia etc.
- În România se cultivă în podgoriile din Transilvania, la Drăgășani, Segarcea, Dealul Mare, Sâmburești, Murfatlar etc.
Descriere botanică:
- Lăstarii sunt striați, castanii pe partea expusă la soare, cu urme de scamă și verzi pe partea umbrită.
- Inflorescențele sunt inserate pe nodurile 5/6, mai rar pe 4/5.
- Strugurii sunt uniaxiali - rareori uniaripați - cilindrici, de 10 - 11 cm lungime, cu boabele îndesate.
- Bobul este negru, crocant, sferic, de 12 - 14 cm diametru. Pielița este groasă, acoperită cu pruină.
Caracterizarea agrobiologică:
- Soiul Pinot noir dezmugurește în decursul lunii aprilie sau poate întârzia uneori până la începutul lui mai.
- Înflorește în prima jumătate a lui mai și începutul lui iunie, în funcție de an și de microclimatul zonei.
- Strugurii dau în pârgă la sfârșitul lunii iulie și până la jumătatea lunii august.
- Maturarea strugurilor are loc în cursul lunii septembrie.
- Are vigoare mică de creștere.
- Portaltoii recomandați pentru Pinot noir sunt 41 B și SO4-4, care îi imprimă vigoare și precocitate.
- Pinot noir se comportă bine în toate regiunile viticole ale țării. Pe terenurile în pantă, însorite, dă cele mai bune rezultate.
- Este un soi foarte rezistent la ger și la secetă, relativ sensibil la mană și făinarea, și foarte sensibil la putregaiul cenușiu al strugurilor.
Caracterizarea agrofitotehnică:
- Soiul Pinot noir are bună fertilitate, 90% dintre lăstari fiind fertili.
- Este recomandată conducerea pe semitulpină, cordon bilateral, cu tăiere în elemente scurte de rod.
- Necesită doze moderate de îngrășăminte - N100P150K150 kg/ha substanță activă.
Caracterizarea tehnologică:
- Deși este un soi rezistent la secetă, irigațiile în perioadele secetoase conduc la sporuri de producție.
- Datorită sensibilității sale la putregai, se recomandă desfrunzitul parțial, pentru a limita umiditatea din preajma strugurilor.
- Este un soi de calitate, ce acumulează cantități mari de zahăr, cu o aciditate moderată.
- Data culesului trebuie stabilită cu atenție, deoarece întârzierea culesului, pentru obținerea unei colorații mai bune, conduce la o scădere a acidității mustului și obținerea de vinuri plate și greoaie. Dacă sunt culeși prea devreme, vinul va fi prea acid, insuficient colorat și cu slab alcoolizat.
Epoca de maturare:
Productivitatea:
- Productivitatea soiului Pinot noir este scăzută datorită dimensiunii reduse a strugurilor (5 - 7 t/ha).
- Producția medie la butuc este de 1-3 kg/ha, în funcție de zonă și de tehnologia de cultură aplicată.
Variații si clone:
Fiind un soi atât de vechi, Pinot noir are numeroase variații fenotipice, dintre care unele s-au stabilizat ca soiuri, cum sunt soiurile Burgund și Ischia.
Zonarea:
- Soiul Pinot noir este cultivat pe suprafețe mai mici decât alte soiuri, pe suprafețe mai mari fiind întâlnit în podgoriile din Muntenia, Banat, Oltenia și Dobrogea.