Diferența esențială dintre o seră și un solar

Preț

  1. Diferența de preț dintre sticlă și folia de plastic este foarte mare, folia de plastic fiind o opțiune clar mai convenabilă din această privință.

Rezistență în timp

  1. Spre deosebire de sticlă, a cărei valabilitate teoretică este nelimitată, folia de plastic se mătuiește în timp, fapt care conduce la limitarea cantității de lumină ce pătrunde în solar.
  2. În ambele cazuri (dar în special în cazul sticlei) se impune utilizarea plasei antigrindină. În eventualitatea unei grindine, pierderile pot fi totale.

Comportamentul termic

  1. În acest punct, sticla se distinge net. Sticla permite pătrunderea razelor solare în spațiile protejate și reține radiația calorică. Se creează ceea ce se numește „efect de seră”, însă în acest caz nu are nicio conotație negativă.
  2. Folia de plastic nu doar că permite pătrunderea unei cantități mai reduse de radiație solară, dar este și permeabilă față de radiația calorică.
  3. Din acest motiv, un solar se încălzește mai greu și se răcește mai repede decât o seră
  4. Rezultă că sticlă oferă posibilități de control al temperaturii în spațiile protejate incomparabil superioare foliei de plastic, cu consum de energie mai scăzut.
  5. O seră poate fi folosită pe timpul iernii pentru cultivare de legume, specii floricole etc., în vreme de într-un solar acest lucru este imposibil.

Câteva idei

  1. În condiții casnice, construirea unei mici sere, pe latura de sud a casei, conectate la sistemul de încălzire, oferă condiții optime de prelungire a sezonului de grădinărit sau chiar de permanentizare pe toată durata anului, mai ales în iernile blânde.
  2. O astfel de seră oferă și condiții optime de păstrare a plantelor de interior peste iarnă sau, atunci când este cazul, poate fi folosită ca „spital” unde să fie recuperate plantele cu probleme.
  3. O micuță seră casnică, populată cu legume sau plante de interior, poate fi un spațiu de relaxare excepțional, dar și o sursă de legume proaspete (salată, spanac, ceapă).