De ce se exagerează cu azotul
- Azotul este un element indispensabil în dezvoltarea plantelor, având rolul cel mai însemnat în creșterea acestora.
- Îngrășămintele chimice pe bază de azot sunt cele mai ieftine și cu acțiunea cea mai rapidă.
- Fetilizarea exagerată cu azot se face din două motive: din prostie și neștiință sau din dorința de a accelera și crește producția, adică lăcomie după profit și dispreț față de cumpărător.
- Legumele obținute din culturi fertilizate irațional cu azot prezintă acumulări de nitrați și nitriți, compuși foarte nocivi organismului uman.
- Nitrații și nitriții ajunși în organism determină apariția methemoglobinei și formarea nitrozaminazelor, cu efecte mutagene și cancerigene.
Cum se recunosc legumele intoxicate
- Identificarea fără echivoc a legumelor obținute din culturi în care s-a administrat abuziv îngrășăminte cu azot se poate realiza doar în laborator.
- Totuși, există o serie de indicii care pot sugera dacă salata, spanacul, ridichile și ceapa verde au „beneficiat” de azot în exces.
- Cine a cultivat aceste legume sau a avut prilejul să le observe cum arată atunci când se dezvoltă în condiții naturale poate să sesizeze, prin comparație, care sunt legumele crescute forțat.
- Astfel, legumele despre care discutăm, „agresate” cu azot, arată nefiresc de bine, exagerat de dezvoltate, dar cu o culoare evident nematurată, prea crudă. De parcă procesele de maturare care se desfășoară în plantă în mod normal, nu au ținut pasul cu creștere.
- De asemenea, legumele forțate cu azot se ofilesc mult mai repede, datorită conținutului mai ridicat de apă și tind să se deprecieze mai rapid decât cele crescute într-un ritm natural.
- Legumele care au o culoare mai matură și nu prezintă creșteri exuberante (cam cum sunt cele din imagine) e foarte probabil să nu fi fost forțate să crească prin administrări abuzive de azot.