Pericolul legumelor fertilizate excesiv cu azot. Cum pot fi recunoscute?

De ce se exagerează cu azotul

 1. Azotul este un element indispensabil în dezvoltarea plantelor, având rolul cel mai însemnat în creșterea acestora.
 2. Îngrășămintele chimice pe bază de azot sunt cele mai ieftine și cu acțiunea cea mai rapidă. 
 3. Fetilizarea exagerată cu azot se face din două motive: din prostie și neștiință sau din dorința de a accelera și crește producția, adică lăcomie după profit și dispreț față de cumpărător.
 4. Legumele obținute din culturi fertilizate irațional cu azot prezintă acumulări de nitrați și nitriți, compuși foarte nocivi organismului uman.
 5. Nitrații și nitriții ajunși în organism determină apariția methemoglobinei și formarea nitrozaminazelor, cu efecte mutagene și cancerigene.

Cum se recunosc legumele intoxicate

 1. Identificarea fără echivoc a legumelor obținute din culturi în care s-a administrat abuziv îngrășăminte cu azot se poate realiza doar în laborator.
 2. Totuși, există o serie de indicii care pot sugera dacă salata, spanacul, ridichile și ceapa verde au „beneficiat” de azot în exces.
 3. Cine a cultivat aceste legume sau a avut prilejul să le observe cum arată atunci când se dezvoltă în condiții naturale poate să sesizeze, prin comparație, care sunt legumele crescute forțat.
 4. Astfel, legumele despre care discutăm, „agresate” cu azot, arată nefiresc de bine, exagerat de dezvoltate, dar cu o culoare evident nematurată, prea crudă. De parcă procesele de maturare care se desfășoară în plantă în mod normal, nu au ținut pasul cu creștere.
 5. De asemenea, legumele forțate cu azot se ofilesc mult mai repede, datorită conținutului mai ridicat de apă și tind să se deprecieze mai rapid decât cele crescute într-un ritm natural.
 6. Legumele care au o culoare mai matură și nu prezintă creșteri exuberante (cam cum sunt cele din imagine) e foarte probabil să nu fi fost forțate să crească prin administrări abuzive de azot.