Lucruri mai puţin ştiute despre zeama bordeleză

Cum acţionează

  1. Ionii de cupru sunt absorbiţi în mod pasiv de sporii ciupercilor şi bacteriilor cu care vin în contact.
  2. După absorbire, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor.
  3. Zeama bordeleză este un fungicid de contact, adică nu pătrunde în ţesutul plantelor.
  4. Eficienţa sa se rezumă la prevenţie.
  5. După producerea infecţiei şi pătrunderea agentului patogen în ţesutul plantei, tratamentul cu zeamă bordeleză devine complet ineficient.
  6. Zeama bordeleză este ineficientă împotriva făinării, indiferent de momentul aplicării.

Reguli la aplicare

  1. Cele mai bune tratamente cu zeamă bordeleză sunt cele în perioada de repaus vegetativ.
  2. Pentru eficienţă maximă, plantele tratate trebuie îmbăiate cu substanţă, folosind un pulverizator care generează particule cât mai fine (atomizorul este perfect).
  3. În perioada de repaus vegetativ, în intervalul dintre căderea frunzelor şi până înainte de umflarea mugurilor, se pot face tratamente în doze mai concentrate, de până la 2%.
  4. La pomi, ultimul tratament cu zeamă bordeleză se poate face în faza de buton floral (boboc încă nedesfăcut), pentru a preîntâmpina infecţiile de cale florală.
  5. La viţa de vie se pot face tratamente doar în faza de repaus vegetativ şi după ce creşterile lăstarilor se atenuează (sfârşitul lui iunie – începutul lui iulie).
  6. Aplicarea de tratamente cu zeamă bordeleză în prima fază de dezvoltare a lăstarilor este greşită şi are ca efect negativ frânarea creşterii acestora.
  7. La legume se pot aplica două tratamente: după dezvoltarea plantelor şi pregătirea lor de înflorit, precum şi atunci când fructele ating 50-60% din mărimea de la maturitate.
  8. Tratamentele la legume se vor face folosind concentraţii de maximum 1%. Concentraţiile mai mari pot provoca arsuri plantelor.

Alte lucruri interesante

  1. În urma tratamentelor cu zeamă bordeleză rămâne o peliculă ori stropi de culoare albastră.
  2. Timpul sigur de aşteptare după aplicarea unui tratament cu zeamă bordeleză este de 10-15 zile.
  3. Colorarea albastră poate rămâne şi după trecerea perioadei de aşteptare după tratament, dar asta nu înseamnă că fructele şi legumele nu pot fi consumate.
  4. Zeama bordeleză nu pătrunde în fructe şi legume, însă se recomandă spălarea temeinică a acestora, pentru a elimina orice urmă de reziduuri.
  5. Datorită compoziţiei şi modului de acţiune, zeama bordeleză poate fi considerată una dintre substanţele de protecţie fitosanitară ce implică riscuri nesemnificative pentru sănătate. Desigur cu condiţia respectării concentraţiei la aplicare.
  6. Zeama bordeleză (fungicidele cuprice, în general) distruge aroma strugurilor de Tămâioasă românească, dacă se mai aplică tratamente după sfârșitul lui mai.

Atenţie

  1. Zeama bordeleză este foarte corozivă! Spălaţi şi clătiţi bine echipamentele de stropire după utilizare.
  2. Nu amestecaţi zeama bordeleză cu alte pesticide. În cele mai multe cazuri nu suportă amestecuri.