Grădină tânără de trandafiri
Grădină tânără de trandafiri
Spre fântână, printre trandafiri
Spre fântână, printre trandafiri
Pomi și trandafiri: o splendoare!
Pomi și trandafiri: o splendoare!

Începutul sezonului

MARTIE

  1. După ce solul se dezgheață, se pot planta butași de trandafiri. Trandafirii plantați primăvara se acoperă imediat cu un mușuroi din pământ mărunțit. În acest mod, planta este ferită de riscul de deshidratare, cauzat de vântul uscat de primăvară. Lăstarii noi vor ieși singuri din mușuroi, fortificați și pregătiți să înflorească.
  2. Acum se administrează îngrășământul: azot (cam 60g/m2), fosfor și potasiu (cam 30g/m2). Azotul stimulează creșterea vegetativă, iar fosforul și potasiul vor ajuta planta să producă flori mai mari, mai colorate și mai parfumate. Dacă în toamnă solul ocupat de trandafiri s-a fertilizat cu compost de bună calitate ori cu gunoi de grajd, nu mai este necesară fertilizarea chimică.
  3. La sfârșitul lunii, după trecerea gerurilor, se pot face și tăierile. (Vezi și: A venit primăvara! Cum tăiem trandafirii?)

APRILIE

  1. La începutul lunii continuă tăierile, dacă nu s-au făcut în martie.
  2. Odată cu tăierile ne asigurăm că plantele vor avea suficient spațiu și că nu-și invadează spațiul una alteia.
  3. Dacă este cald, în aprilie buruienile pot prezenta o creștere foarte viguroasă. Pliviți-le, deoarece acestea fură din sol apa și mineralele pe care ar trebui să le consume trandafirii. Solul din preajma tufelor de trandafiri trebuie păstrat toată vara curat de buruieni.

Cât mai multe flori!

MAI

  1. Sfârșitul lunii mai coincide cu debutul primului val de înflorire, care este și cel mai spectaculos.
  2. Dacă luna mai este secetoasă, udați trandafirii abundent, o dată la două săptămâni, pentru ca plantele să poată produce flori de maximă calitate.

IUNIE

  1. În această lună se desfășoară din plin prima înflorire. 
  2. Tot în această perioadă atacurile bolilor și dăunătorilor pot fi foarte agresive. Îndepărtați toți dăunătorii pe care îi surprindeți pe plante. Rupeți și distrugeți prin ardere frunzele afectate de boli.
  3. O boală frecventă a trandafirului este făinarea. Vedeți cum se manifestă și cum se tratează, aici: Făinarea trandafirului, lămuriri și tratamente vindecătoare.
  4. La sfârșitul perioadei de înflorire pregătiți trandafirii pentru o nouă înflorire abundentă, procedând cum se spune aici: „Ce-i de făcut după ce au trecut primele flori ale trandafirului”.
  5. După îndepărtarea tijelor florale trecute, udați din abundență.
  6. În cazul trandafirilor urcători, tăierile se fac așa cum se explică aici: Cum se taie trandafirii urcători după înflorire.
  7. Pe la mijlocul acestei luni se administrează o nouă doză de azot (60g/m2). Foarte important: dacă se administrează sub formă de granule, azotul trebuie încorporat în sol, iar apoi planta trebuie udată bine, pentru a favoriza dizolvarea acestuia. Azotul nedizolvat corespunzător produce arsuri plantelor.

IULIE

  1. Florile ofilite se îndepărtează constant.
  2. Trandafirilor cu o singură înflorire li se poate aplica o scurtare a lăstarilor, dacă au crescut prea mari și există riscul ruperii lor. În cazul trandafirilor urcători, noile creșteri tulpinale se fixează prin noi legături de suportul de palisare.
  3. După 15 iulie nu se mai administrează îngrășământ. Creșterile încurajate de îngrășământul cu azot administrat după 15 iulie vor fi prea crude să reziste peste iarnă și pot pune în pericol toată planta.

Pregătirea pentru iarnă

AUGUST

  1. Se administrează 30-40 g/mde îngrășământ cu fosfor și magneziu, pentru a stimula maturarea lemnului. Asta se traduce într-o rezistență maximă la ger.

OCTOMBRIE - NOIEMBRIE

  1. După prima brumă și căderea frunzelor, ramurile trandafirilor sub formă de tufă se scurtează cu o treime, pentru a preveni ruperea ramurilor sub greutatea zăpezii. Tufele mai largi chiar pot fi strânse cu o legătură de jur împrejur.
  2. În ultima parte a lui octombrie și în noiembrie e perioada cea mai bună din an pentru plantarea de noi trandafiri. (Cel mai bun loc în care poate fi plantat trandafirul)
  3. Dacă vreți să schimbați locul unor tufe de trandafiri, acum e momentul! Procedați cum se spune aici: Până la ce vârstă pot fi mutate tufele de trandafiri.
  4. În noiembrie peste tufele de trandafiri se poate adăuga compost sau gunoi de grajd bine descompus.
  5. Peste tufele de trandafiri se face un mușuroi de 20-30 cm. Asta e cea mai bună metodă de a preveni degerăturile. Mai multe despre protejarea trandafirilor de ger, aici: Cum protejăm trandafirii împotriva înghețului.
  6. Tradafirii urcători se protejează cum se explică aici: Cum păzim trandafirii urcători de efectele gerului.
  7. Pentru a afla cum se protejează peste iarnă trandafirii în ghivece, citiți: Cum se protejează iarna trandafirii din ghivece.