Iată ce se întâmplă dacă beți un pahar de vin roșu în fiecare seară

Studiul

 1. Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, au desfășurat un studiu derulat între 2013 și 2015, pe un număr de 224 de persoane.
 2. Obiectul studiului viza efectele vinului roșu asupra persoanelor care suferă de diabet de tip II, bine ținut sub control.
 3. Astfel, cei 224 de participanți la studiu au fost împărțiți în 3 grupuri: un grup a băut la cină, vreme de 2 ani, 150 ml apă minerală, al doilea grup 150 ml vin alb, iar al treilea grup 150 ml vin roșu.
 4. Dieta recomandată participanților a fost cea mediteraneană, fără restricție de calorii.
 5. Pe parcursul studiului, subiecții au completat chestionare și li s-au efectuat analize de sânge, pentru a se monitoriza evoluția stării de sănătate, cu atenție specială asupra glicemiei, nivelului lipidelor și a funcționării ficatului.

Rezultatele

 1. Ambele grupuri care au băut seara un pahar de vin au beneficiat de un somn mai bun, decât cei care au băut apă, iar efectele adverse au fost inexistente.
 2. La persoanele din grupul care au băut vin roșu s-a observat o creștere a nivelului „colesterolului bun” (HDL), lucru foarte important deoarece suferinzii de diabet de tip II, au niveluri foarte scăzute de colesterol HDL, fapt care conduce la apariția afecțiunilor cardiovasculare.

Concluzii

 1. Consumul moderat de alcool la masa de seară se dovedește a fi benefic pentru organism.
 2. Rezultatele studiului sugerează că alcoolul din vin joacă un rol important în metabolizarea glucozei din sânge.
 3. Vinul roșu, în special, are efecte pozitive asupra organismului deoarece acesta, pe lângă alcool, conține și o sumă de compuși valoroși, dintre care se distinge resveratrolul, un puternic antioxidant care se găsește doar în strugurii negri, coacăze, mure și zmeură.
 4. Chiar dacă studiul a vizat persoane suferinde de diabet, prin extrapolare nu e niciun dubiu că vinul și, în special cel roșu, are efecte benefice și asupra oamenilor sănătoși.

Atenționare

 1. Beneficiile vinului asupra organismului se limitează la consumul unui pahar pe zi.
 2. Consumul constant de alcool trebuie drastic controlat cantitativ.
 3. Alcoolul consumat în cantități ridicate, zilnic, are efecte devastatoare asupra organismului.