Avantajele cumpărării de pomi fructiferi cu rădăcini libere
Avantajele cumpărării de pomi fructiferi cu rădăcini libere

Avantajele pomilor cu „rădăcini libere”

  1. De regulă, pomii cumpăraţi cu rădăcini libere, au un sistem radicular cu până la 200% mai viguros decât al celor cu rădăcini ambalate. Pentru a încăpea în ambalaje, de obicei rădăcinile sunt „cioplite”.
  2. Ambalajul poate ascunde, de multe ori, rădăcini subdezvoltate, rănite sau chiar bolnave.
  3. Pomii cumpăraţi cu rădăcini libere sunt mai puţin stresaţi decât cei cu rădăcini ambalate, deoarece timpul efectiv în care nu intră în contact cu solul este cu mult mai scurt.
  4. Raportul calitate-preţ este, de regulă, mai bun în cazul pomilor cu rădăcini libere, chiar şi atunci când costă la fel ca pomii cu rădăcină ambalată.
  5. Rădăcina ambalata nu oferă cumpărătorului nici o garanţie în plus, de viabilitate a pomului. Rădăcina ambalată oferă doar producătorului posibilitatea de a-şi expune pomii şi trandafirii (în supermarket, de exemplu) pentru timp îndelungat. Totuşi, această metodă induce stres plantelor.
  6. Comercializarea pomilor cu rădăcini libere este mai ecologică decât a celor cu rădăcinile ambalate, implicând mai puţine materiale poluante.

Există şi dezavantaje?

  1. Odată plecaţi din pepinieră, pomii trebuie plantaţi în cel mai scurt timp, fără a depăşi intervalul de 7 zile. În cazul pomilor cumpăraţi de la noi, acest aspect este controlat cu grijă, supervizând traseul pomilor până la momentul plantării.

Atenţie

  1. Locul firesc al pomilor este în pământ, de aceea trebuie să-i plantaţi de îndată ce au ajuns la dumneavoastră.
  2. În cazul în care nu-i puteţi planta imediat, dumneavoastră, evitaţi expunerea directă la soare şi asiguraţi-vă că rădăcinile rămân hidratate, dar fără a le ţine scufundate în apă.