Floarea Paştelui
Floarea Paştelui
Floarea Paştelui cu narcise
Floarea Paştelui cu narcise
Floarea Paştelui cu lalele
Floarea Paştelui cu lalele
  1. Floarea Paştelui (Fritillaria imperialis) este originară din Iran, Pakistan, Afganistan şi poalele munţilor Himalaya.
  2. Înfloreşte în prima jumătate lunii aprilie, în buchete aşezate în capătul unei tije foarte elegante.
  3. Buchetele sunt alcătuite din 4, 6 sau 8 clopoţei deosebit de frumoşi, ce au un „moţ” format din bractee (frunze false).
  4. Florile pot fi de culoare galbene, portocalii sau roşii.
  5. După înflorire, frunzele şi tijele se lasă neatinse până când încep să se îngălbenească, apoi se pot tăia.
  6. Floarea Paştelui se înmulţeşte prin bulbi, în perioada septembrie-octombrie, la fel ca toate florile de primăvară cu bulbi.
  7. Bulbii floriferi au mărimea unui pumn strâns şi se plantează în sol umed, dar bine drenat, la adâncimea de 10-15 cm (sau de 3 ori diametrul bulbului). Bulbii mai mici nu produc flori.
  8. Pentru a evita putrezirea bulbilor, se recomandă plantarea acestora pe un strat de 5 cm de nisip, după care se acoperă cu pământ.
  9. De asemenea, pentru a evita degerarea bulbilor, locul unde sunt plantaţi se acoperă toamna cu pământ sau frunze, urmând să se îndepărteze primăvara devreme.
  10. Se recomandă plantarea în locuri însorite, deoarece la umbră nu înfloreşte.
  11. Floarea Paştelui nu este neapărat frumos mirositoare, motiv pentru care este indicată plantarea în grădină, în plan îndepărtat.
  12. O dată la 3 ani se recomandă desfacerea tufelor, la sfârşitul lunii august ori începutul lunii septembrie. Cu acest prilej se separă bulbii de dimensiune mare (floriferi) de cei mici, care vor fi plantaţi într-un loc separat, devenind şi aceştia floriferi după 2 ani.

Ce nume mai poartă

Floarea Paştelui mai este cunoscută în ţara noastră cu o mulţime de alte nume: felinar, candelabru, laleaua împăratului, barba împăratului, lalele regale, floarea regească, clopoţei, denii, lacrima Maicii Domnului, coroana împăratului, coroana reginei, policandru, primăvărică, denii, păscar, rochia miresii, floarea sfântului Gheorghe, crini de sfântul Gheorghe, lacrima Domnului, floarea lui Hristos, tulipan, cuci, ananaşi, crinul Paştelui.

Soluţie împotriva cârtiţelor

Floarea Paştelui este recunoscută ca un remediu eficient împotriva cârtiţelor şi a altor rozătoare. Se pare că rădăcinile acesteia emit un miros dezagreabil pentru „musafirii” subpământeni, care evită fără ezitare grădinile în care se găseşte Fratilaria.