Piftie de pește
Piftie de pește

Ingredientele:

  • 1 kg pește (de preferat șalău sau crap);
  • 2-3 morcovi;
  • 1-2 bucăți țelină;
  • 1-2 bucăți păstârnac;
  • 7-8 căței usturoi;
  • Piper;
  • Sare;
  • 2 plicuri de gelatină;

Facem așa

  1. Peștele se curăță și se spală bine. La capete nu uitați să îndepărtați branhiile!
  2. Se pune peștele la fiert, în aproximativ 3 kg de apă, împreună cu legumele (mai păstrăm 6 căței de usturoi).
  3. Scoatem peștele, îl dezosăm, îl împărțim în boluri mici și îl presărăm cu puțin piper măcinat.
  4. Zeama o strecurăm și adăugăm în ea adăugăm piper și gelatina (dizolvată, în prealabil, în 50 gr apă călduță).
  5. Ornăm cu felii de morcovi fierți, frunze de pătrunjel etc.
  6. Se umplu bolurile cu zeama de la fiertură și le lăsăm la rece. 
  7. Cei șase căței de usturoi se taie mărunt și se adaugă în boluri, după ce zeama nu mai este fierbinte, ci doar călduță.

Câteva secrete

  1. Zeama se strecoară bine (prin strecurătoare și tifon), înainte de a o turna în boluri, peste pește.
  2. Dacă nu aveți ori nu vreți să folosiți gelatină, ar trebui să mai adăugați la fiert 1-2 capete de pește.
  3. Se pot fierbe legumele separat și peștele separat. Sau se fierb legumele, se strecoară supa, se lasă să se răcească și apoi se adaugă peștele, după care se mai fierbe o oră la foc mic.
  4. Pentru efecte decorative deosebite, în bol se pot pune întâi rondelele de morcov, verdeața și abia apoi peștele și supa strecurată.
  5. După ce piftia s-a întărit, pentru a o răsturna perfect pe o farfurie, bolul trebuie învelit 1-2 minute într-un prosop de bucătărie, îmbibat cu apă fierbinte. Când întoarceți bolul, piftia se va desprinde mai ușor, fără să se rupă.
conținut sponsorizat