Mai întâi:
-
Indicaţia de valabilitate a produselor din supermarket se face în două moduri, în funcţie de natura alimentului.
-
Astfel, valabilitatea unui produs este precedată de enunţurile: „A se consuma înainte de.../ până la...” şi „A se consuma de preferinţă înainte de.../ până la...”. Există o mare deosebire între cele două enunţuri.
-
De regulă, producătorii indică pe produsele lor durate de valabilitate mai scurte, pentru a evita eventuale intoxicări accidentale ale consumatorilor dar, mai ales, susţin unii, pentru a induce în rândul consumatorilor un comportament risipitor şi să arunce înainte de vreme alimente comestibile încă.
„A se consuma înainte de...”
-
Această indicaţie de valabilitate însoţeşte carnea, produsele din carne, peştele şi produsele derivate din peşte, cu grad ridicat de perisabilitate.
-
În această situaţie, e indicat să vă conformaţi termenului de valabilitate.
-
La aceste produse, dezvoltarea unor microorganisme periculoase se face concomitent sau chiar anterior deteriorării calităţilor gustative ale alimentelor.
„A se consuma de preferinţă înainte de...”
-
Această indicaţie de valabilitate însoţeşte laptele, iaurturile, brânzeturile, alte produse din lapte, sucurile naturale, pastele şi multe produse, cu termen de valabilitate mai lung.
-
Aceste produse pot fi consumate mult după data de expirare indicată de producător, chiar până se sesizează o deteriorare clară a calităţii lor gustative.
-
Riscul de intoxicare este extrem de redus, deoarece, înainte de a prezenta risc de îmbolnăvire, aceste produse dobândesc un gust clar dezagreabil.
-
Ca exemplu, iaurtul din comerţ, untul etc., păstrate în frigider, pot fi consumate până la 2-3 luni după data limită înscrisă pe ambalaj.