De ce vişinul meu rodeşte foarte puţin

Sunt mai multe posibile cauze

  1. Lipsa polenizatorilor pentru soiurile autosterile sau prezenţa acestora la foarte mare distanţă;
  2. Tăierile se fac greșit. Există anumite soiuri care rodesc pe formațiuni lungi (ramuri plete). Un tăietor neexperimetat le va scurta din reflex, putând să dea jos tot rodul
  3. Florile nu se dezvoltă complet, datorită insuficienţei de hrană (sol sărac);
  4. Atacul unor boli precum monilioza, în timpul înfloritului, care poate compromite recolta şi Cocomyces hiemalis, care produce dezfrunzirea pomilor încă din iulie-august, fenomen care poate slăbi considerabil pomul, afectând rodirea în anul următor;
  5. Vremea nefavorabilă din perioada înfloritului, care nu permite zborul albinelor, iar polenizarea nu se produce. La vișin, polenizarea trebuie să se petreacă în primele 48 de ore de la deschiderea florilor. Asta deoarece stigmatul după 48 de ore stigmatul se ofilește și nu mai este receptiv la polen.

Soluţii

  1. Dacă solul în care este plantat pomul este sărac, se va îmbunătăţi prin fertilizare;
  2. Sănătatea pomului trebuie să fie o prioritate, prin aplicarea a câtorva tratamente cheie;
  3. Dacă soiul pe care îl aveţi este unul autosteril pretenţios, merită să-l supraaltoiţi cu unul mai puţin pretenţios sau cu unul autofertil.
  4. Faceți tăierile în conformitate cu caracteristicile de rodire a soiului. Drept experiment, puteți încerca să nu faceți deloc tăieri pe o ramură un an sau maxim doi.