De ce merită cultivat șofrănelul
De ce merită cultivat șofrănelul
De ce merită cultivat șofrănelul
De ce merită cultivat șofrănelul
De ce merită cultivat șofrănelul
Se mai numește și: 
șofrănaș, șofran-țărănesc, șofran splbatic, pintenoagă, crăpușnic
Unde se găsește: 

Plantă uleioasă, tinctorială, șofrănelul poate fi cultivat în toate regiunile țării.

  1. Plantă erbacee anuală.
  2. Rădăcina este pivotantă.
  3. Tulpina are dimensiuni cuprinse între 20 - 60 cm și este glabră, cu ramuri, în formă de cilindru.
  4. Frunzele sunt pieloase, cu formă alungit-ovată sau lanceolată.
  5. Florile, de dimensiuni mari, sunt tubulare, cu petale inițial portocalii, apoi roșii.
  6. Fructele șofrănelului sunt achene albe, oval - alungite.

Înflorește în:

  Iulie  August  Septembrie
Ce se recoltează: 

În medicina naturistă sunt utilizate:

  • fructele și florile, recoltate în timpul înfloririi
  • semințele, ce se recoltează când ating maturitatea deplină (luna octombrie)

Se recoltează în:

  Iulie  August  Septembrie  Octombrie
Proprietăți terapeutice: 

Șofrănelul este apreciat în medicina naturistă pentru proprietățile sale laxative, purgative, digestive, sedative, amare, anticolesterolice, dietetice, expectorante, stimulente, revulsive, antireumatice.

Acțiuni terapeutice: 

Șofrănelul are acțiune terapeutică în:

Alte utilizări: 
  1. Florile pot fi folosite la colorarea (galben - portocaliu - roșu) a produselor cosmetice, cât și a unor alimente ( prăjituri, brânzeturi, unt, aluaturi, vin, lichior).
  2. Uleiul rafinat este folosit pentru salate.

Plante care se recoltează în Aprilie