- Ceai
Ceaiuri recomandate pentru răceală și guturai:
- Ceaiuri antitermice cu soc, tei, busuioc, salvie, pir, ghințură.
- Ceaiuri sudorifice cu mentă, lumânărică, soc (flori și fructe), gălbenele, frasin, brusture, ienupăr, isop, mesteacăn, mușețel. Se beau de preferat seara, înainte de culcare.
- Ceaiuri antitusive cu podbal, pătlagină, fenicul, ciuboțica cucului (rădăcini), sunătoare, trei-frați-pătați, urzică și coada-șoricelului (luat cu Bitter suedez).
- Ceaiuri emoliente cu tei, soc, cimbrișor, gutui.
- În faza de debut, răceala se stopează cu infuzie de cimbrișor și eucalipt și tinctură de echinaceea, care întărește sistemul imunitar și împiedică înmulțirea virusurilor.
Plante medicinale utilizate în această rețetă:
Socul: leacuri, socată, lichior, vin, dulceațăBusuiocul din sfeștoc, plantă de leac și condiment deliciosSalvia, prietena creierului, a ficatului, plămânului și a vieții sexualeCât ne este de folos pirul pentru sănătateRădăcinile de ghințură conțin o întreagă farmacieMenta, condiment și detoxifiant al organismuluiDe ce este supranumită lumânărica „ceaiul iernii”Calitățile tămăduitoare ale gălbenelelor. Știați că sunt și un colorant natural de excepție?Pentru ce afecțiuni vă puteți baza pe brustureIsopul, planta vindecătoare din psalmul 50Frunzele, mugurii și seva de mesteacăn sunt magice pentru sănătate!Mușețelul, leacul pentru orice boalăPodbalul, buruiana tămăduitoare din râpeCând se recoltează și la ce folosește pătlaginaFeniculul, antiastmatic și prieten al stomaculuiCiuboțica-cucului, planta de leac a primăverii. Atenție, e toxică!Sunătoarea (pojarnița), o plantă cât o farmacieCine s-ar fi gândit ce plante medicinale valoroase sunt toporașii (trei-frați-pătați)Urzica, regina plantelor detoxifianteDe ce nu trebuie să lipsească coada-șoricelului din casăDe ce este numit cimbrișorul „antibioticul săracilor”Echinaceea, acceleratorul natural al imunității