Merlot
Vițe Merlot, cu struguri dați în pârgă
Vițe Merlot, cu struguri dați în pârgă
Merlot
Merlot
Merlot
  1. Se mai numește MerlanBignayPlant Medoc - în Franța; Merlot blauBigneyVitraille - în Germania; Bordeleze Belcha - în Spania.
Utilizare: 
  1. Soiul Merlot se numără printre cele mai apreciate soiuri de struguri pentru vinuri roșii. În anii în care procesul de maturare al strugurilor se desfășoară nestingherit, vinul obținut are o culoare intensă și un pontețial alcoolic ridicat.
  2. Poate fi vinificat pur sau în cupaj, cu alte soiuri negre, care au un conținut mai scăzut de zaharuri și substanțe colorante.
  3. În Franța, din soiul Merlot, amestecat cu Cabernet Sauvignon și Malbec, se obține faimosul vin Medoc-Bordeaux.
Originea: 
  1. Soiul Merlot este originar din Franța, din regiunea Medoc, unde este cunoscut cu mult înaintea invaziei filoxerei în Europa.
Arealul de răspândire și de cultură: 
  1. Soi foarte răspândit în Europa, în special în Franța, în regiunea Bordeaux.
  2. În țara noastră se cultivă mai ales în podgoriile din sudul Moldovei, Oltenia și Muntenia.
Descriere botanică: 
  1. Lăstarul este în iunie-iulie scămos, verde pe o parte și roșcat pe cealaltă. Cârceii sunt verzi, scămoși și trifurcați.
  2. Inflorescențele apar cel mai frecvent pe nodurile 3/4.
  3. Polenul este abundent și fertil, fapt care face ca soiul Merlot să fie autofertil, putând fi cultivat în plantații pure.
  4. Strugurii au 14-18 cm, sunt cilindro-conici, foarte rar uniaripați. Boabele sunt dese, dar nu înghesuite.
  5. Bobul este de 14 mm, sferic, negru, cu pruină, zemos și cu o vagă aromă. Pielița este groasă, rezistență la transport.
Caracterizarea agrobiologică: 
  1. Dezmugurește în cursul lunii aprilie, putând întârzia până la începutul lui mai.
  2. La Valea Călugărească înflorește la sfârșitul lui mai, iar în restul podgoriilor la începutul lui iunie.
  3. Strugurii dau în pârgă la sfârșitul lunii iulie, dar fenomenul poate întârzia până spre 20 august.
  4. Maturarea strugurilor se desăvârșește în luna septembrie sau în prima parte a lunii octombrie.
  5. Soiul Merlot este unul de vigoare mijlocie și chiar submijlocie.
  6. Portaltoii recomandați pentru acest soi sunt Kober 5 BB, 3309 C, SO4-4.
  7. Dacă este plantat pe pante înclinate sudic, însorite, soiul Merlot produce struguri cu conținut ridicat de zaharuri și antociani. Cultivat pe terenuri plane, fertile, dă însă producții mai mari.
  8. Soiul Merlot este slab rezistent la ger, la brumele târzii de primăvară și la secetă.
  9. Este atacat de mană și de putregaiul cenușiu, însă prezintă o bună rezistență la oidium și făinare.
  10. Este sensibil la molii și acarieni.
  11. Nu este atacat de păsări.
Caracterizarea agrofitotehnică: 
  1. Fertilitatea soiului Merlot este mijlocie.
  2. Se recomandă conducerea pe tulpini înalte și semiînalte, cu tăiere în elemente scurte.
  3. Tăierile în elemente lungi de rod face ca dezmuguritul să fie neuniform.
Caracterizarea tehnologică: 
  1. Soiul Merlot găsește în țara noastră condiții pedoclimatice favorabile, dând producții de calitate. 
  2. Deși dă producții mai mari, strugurii nu se ridică la nivelul soiului Cabernet Sauvignon.
  3. Culesul strugurilor se face cât mai aproape de maturitatea deplină, când se obține un vin roșu de calitate superioară, echilibrat cu must intens colorat.
  4. Supracoacerea strugurilor crește cantitatea de zaharuri, însă acesta va afecta intensitatea culorii vinului.
  5. Randamentul în must al acestui soi este scăzut, la fel ca la toate soiruile cu boabe mici. Cantitatea de must este de aproximativ 74% din greutatea strugurilor.

Epoca de maturare:

Productivitatea: 
  1. Merlot dă producții mijlocii sau mari.
  2. Producția de struguri variază între 4,5 - 5 kg/butuc la București și Odobești și de 1 - 1,5 kg/ha la Drăgășani și Valea Călugărească.
Variații si clone: 
  1. Soiul Merlot prezintă numeroase biotipuri, care se comportă diferit sub aspectul productivității.
  2. Există și o formă cu boabe albe, numit Merlot blanc.
Zonarea: 
  1. Soiul Merlot se comportă deosebit de bine în podgoria Dealurile Bujorului.