Socul: leacuri, socată, lichior, vin, dulceață
Socul: leacuri, socată, lichior, vin, dulceață
Socul: leacuri, socată, lichior, vin, dulceață
Fructe de soc
Fructe de soc
Dulceață din fructe de soc
Dulceață din fructe de soc
Se mai numește și: 
usucin, soc roșu, coramnic, haler, hoz, scorpat, soc european, soc negru
Unde se găsește: 
  1. Specie des întâlnită, de la câmpie până la munte.
  2. Crește la marginea pădurii se foioase, în zăvoaie, mărăcinișuri, liziere de salcâm etc.
  1. Arbust peren, viguros, cu tulpini de 2-6 metri, ramificate la bază, cu lăstari verticali, coajă crăpată și măduvă spongioasă.
  2. Florile sunt plăcut mirositoare, pe tipul 5, cu mult polen.
  3. Fructele sunt bace negre, strălucitoare, cu suc intens colorat, roșu-violet.

Înflorește în:

  Mai  Iunie  Iulie
Ce se recoltează: 
  1. Inflorescențele se recoltează la începutul înfloririi, în lunile mai-iunie.
  2. Fructele, atunci când ating maturitatea deplină, în lunile septembrie-octombrie.

Se recoltează în:

  Mai  Iunie  Septembrie  Octombrie
Proprietăți terapeutice: 
  1. Socul are proprietăți emoliente, antifebrile, calmante, antiseptice, diuretice, diaforetice, galactogoge, depurative, laxative, antireumatice, antiinflamatoare, antinevralgice.
Acțiuni terapeutice: 
  1. Socul este apreciat pentru acțiunea sa terapeutică în:
Alte utilizări: 
  1. Din soc se mai face cea mai delicioasă băutură naturală: socata.
  2. Din fructe se poate prepara lichior, vin, gem și jeleu.

Plante care se recoltează în Aprilie