Obligeana, uimitorul medicament de la marginea bălților
Menta, condiment și detoxifiant al organismului
Calitățile tămăduitoare ale gălbenelelor. Știați că sunt și un colorant natural de excepție?
51spi211O2151cpi111M2151cpi511C21
  1. Masaj în lungul venelor dilatate cu tinctură de obligeană, în alternanță cu ulei de nuci verzi, macerate 40 de zile în ulei de măsline.
  2. Masaje cu tinctură de castane, tocate și macerate timp de 24 de ore în alcool 70o și apoi macerate încă 14 zile în petrol lampant. Dacă se amestecă tinctura de castane cu 60 g lanolină sau untură de porc se obține un unguent foarte eficace, aplicat local, cu efecte antiinflamatoare și tonifiante asupra pereților vaselor.
  3. Masaj, în sens ascendent, făcut dimineața și seara, cu amestec de uleiuri eterice (mentă, chiparos, santal), puse în ulei de migdale dulci sau în tinctură cu gălbenele, având efecte tonifiante și calmante pentru ulcere varicoase cu dureri.
  4. Pensulări pe traiectul venelor dilatate cu tinctură de obligeană sau ulei de arnică, de castan, brusture sau coada-calului.
  5. Pentru tratarea ulcerului varicos sunt recomandate și unguente din flori de gălbenele, frunze de brusture, rădăcini de tătăneasă și fructe măcinate de castan sălbatic. Se aplică pe zonele ulcerate, pentru alinarea durerilor, evitându-se zonele cu ulcerații deschise.

Alte tratamente naturiste pentru: