Struguri negri gata de cules
Struguri negri gata de cules
Struguri albi la un pas de a fi transformați în vin
Struguri albi la un pas de a fi transformați în vin
Gradul de îmbolnăvire al strugurilor poate devansa momentul culesului
Gradul de îmbolnăvire al strugurilor poate devansa momentul culesului

Indicii că strugurele a atins maturitatea

  1. Ciorchinele se lignifică progresiv, pierzând aparența ierboasă.
  2. Boabele se înmoaie și se desprind ușor de pe ciorchine.
  3. Culoarea boabelor devine galben-verzuie sau galben-aurie (la strugurii albi) și roșu-albăstruie, cu diferite intensități (la strugurii negri).
  4. Pielița boabelor se subțiază, devine elastică, transparentă, se acoperă cu pruină și se desprinde ușor de pe pulpă. 
  5. Privită contra unei surse puternice de lumină, se observă prin pieliță vasele conducătoare din bobiță.
  6. Semințele capătă o colorare brună, un gust astringent și se desprind ușor de pe miez.

Factori care influențează maturarea strugurilor

  1. Poziția geografică a podgoriei: același soi de strugurii se va matura mai întâi în sudul țării și apoi în viile din nord.
  2. Strugurii se coc mai repede în plantațiile situate pe soluri pietroase și nisipoase, decât pe cele argiloase și umede.
  3. În anii foarte secetoși, cu rezervă scăzută de apă în sol, apare fenomenul de coacere forțată.
  4. Caracteristicile climatice ale anului (umiditate, temperatură, lumină) accelerează sau încetinesc procesul de maturare al strugurilor, conferind vinului obținut așa-numitul „caracter al anului”. (În funcție de caracterul anului, maeștrii degustători pot recunoaște anul de recoltă al unui vin.)
  5. Portaltoiul folosit la altoirea vițelor influențează, de asemenea, ritmul de maturare al strugurilor. Vițele altoite pe portaltoi viguroși se maturează mai greu, deoarece aceștia explorează un volum mai mare de sol, asigurând astfel apa necesară prelungirii vegetației.
  6. Plantațiile tinere și plantațiile bătrâne, producând mai puțini struguri, maturarea se produce mai devreme decât în cazul plantațiilor aflate în plină producție.
  7. În anii în care strugurii au fost loviți de grindină recoltarea se face mai devreme deoarece, de regulă, în cicatricile rămase se dezvoltă putregaiul cenușiu.

Gradul de îmbolnăvire al strugurilor poate devansa momentul culesului

Situația excepțională

a) În anii în care producția este normală, stabilirea momentului de recoltare se face în funcție cele enumerate mai sus, atunci când strugurii ating maturitatea. Există însă un aspect de foarte mare importanță, care poate devansa momentul culesului. Este vorba de starea de sănătate a strugurilor. 

b) În toamnele calde și ploioase se pot produce atacuri masive ale putregaiului cenușiu, urmate de apariția altor mucegaiuri, situație care poate conduce la compromiterea totală a recoltei.

c) În asemenea cazuri, momentul culesului va fi stabilit ținând cont și de stadiul de afectare al strugurilor. Dacă putregaiul nu este răspândit în toată via, iar prognoza meteo indică îmbunătățirea vremii, atunci se pot culege doar strugurii îmbolnăviți, cei sănătoși putând fi lăsați în continuare pe butuc.

d) Când atacul putregaiului cenușiu este generalizat și nici nu există perspective de îmbunătățire a vremii, atunci strugurii se recoltează în starea de maturitate în care se găsesc.