4 mituri despre sulfiții din vin
Fructele uscate, campioane la conținutul de sulfiți
Fructele uscate, campioane la conținutul de sulfiți

Mitul nr. 1: Sulfiții cauzează dureri de cap

Până acum nu este elucidată legătura dintre sulfiți și durerile de cap de a doua zi. În vin există și alte substanțe care ar putea fi responsabile de durerile de cap, cum ar fi histaminele și taninurile. Oricum, nici sulfiții, nici histaminele, nici taninurile nu se apropie de efectele pe care le produce alcoolul în organism, adevărata cauză a durerilor de cap.

Mitul nr. 2: Vinul roșu conține mai mulți sulfiți, de aceea durerile de cap sunt mai crunte

În realitate, vinurile roșii conțin cele mai reduse cantități de sulfiți, deoarece taninurile naturale au rol de conservanți, care preîntâmpină alterarea vinului. Vinurile roșii, de regulă, se consumă mai mult și cu plăcere mai mare. Poate asta e adevărata cauză a durerii de cap de a doua zi.

Mitul nr. 3: Vinurile ar trebui evitate, din cauza sulfiților

Adevărul este că vinul conține cantități mai reduse de sulfiți decât o mulțime de produse alimentare procesate. Dacă vă plac fructele uscate, pentru că le considerați hrănitoare și sănătoase, aflați că acestea conțin de 10 ori mai mulți sulfiți decât vinul. Așadar, dacă ați consumat fructe deshidratate și nu ați simțit nicio reacție alergică, atunci înseamnă că organismul metabolizează sulfiții fără nicio problemă.

Mitul nr. 4: Sulfiții sunt nesănătoși pentru că sunt nenaturali

Chiar și în vinul în care nu se adaugă sulfiți se găsesc sulfiți, deoarece aceștia rezultă natural în timpul fermentării mustului. Adăugarea de sulfiți suplimentar, în limitele stabilite de lege, constituie o garanție în plus că vinul își păstrează limpiditatea și însușirile organoleptice caracteristice unui vin bun. 

Singura situație în care conținutul de sulfiții din vin pot constitui o problemă sunt unii astmatici, care manifestă o reacție alergică la sulfiți (dioxid de sulf, SO2). Însă, chiar și în acest caz, cu siguranță, reacția alergică se produce mai repede la o gamă largă de produse alimentare procesate industrial.