Și gustoase, și frumoase, și sănătoase!
Și gustoase, și frumoase, și sănătoase!
Sigur nu ştiţi cât bine vă fac căpşunile

Sănătatea dintr-o căpşună

 1. Conţinutul de vitamina C al căpşunilor este egal cu al lămâilor şi portocalelor.
 2. Din acest motiv, căpşunile joacă un rol important în scăderea nivelului colesterolului în sânge.
 3. Datorită conţinutului în vitamina PP, care este vasodilatatoare, cura de căpşuni contribuie la reducerea tensiunii şi intensificarea circulaţiei periferice.
 4. La persoanele în vârstă se utilizează pentru tratamentarea aterosclerozei, al migrenelor, dar şi ale altor afecţiuni ale bătrâneţii.
 5. Căpşunile sunt bogate în vitaminele din complexul B (B1, B2, B6), care au un rol extrem de important în funcţionarea normală a sistemului nervos, contribuind la menţinerea tonusului muscular, intervin benefic în tractul gastrointestinal. Vitaminele B sprijină buna funcţionare a ficatului, ochilor şi tonifică pielea.
 6. Consumul de căpşuni previne insomniile, unele afecţiuni ale ficatului şi rinichilor (greutatea la urinare), constipaţiile şi colitele cronice.
 7. Căpşunile sunt fructe excelente pentru gravide, fiind un eficient diuretic natural.
 8. Căpşunile conţin 0,38 - 0,45mg vitamină B6 la 100g pulpă. Un om adult are nevoie de aproximativ 2mg vitamina B6 pe zi.
 9. Căpşunile conţin şi acid pantotemic (tot o vitamină B), considerat indispensabil în funcţionarea sistemului imunitar. Datorită acidului pantotemic, căpşunile sunt foarte indicate pentru tratarea şi ameliorarea artritei.
 10. Vitamina K, remunită pentru acţiunea antihemoragică şi esenţială pentru buna funcţionare a ficatului, se găseşte, de asemenea, în cantităţi însemnate în căpşuni.
 11. Căpşunile sunt recomandate şi în tratarea obezităţii, datorită conţinutului de iod.
 12. În cantitate apreciabilă se găseşte şi manganul în căpşuni, element foarte important pentru buna activitate a creierului, pentru stimularea lactaţiei la mamele care alăptează.
 13. Cura de căpşuni este indicată în tratarea anemiilor, datorită conţinutului ridicat de fier şi cupru.
 14. Conţinutul ridicat de calciu, magneziu, fosfor şi vitamina A menţin starea de sănătate a oaselor şi dinţilor.
 15. Datorită conţinutului scăzut de zaharuri, căpşunile se numără printre fructele cele mai indicate persoanelor care suferă de diabet zaharat.
 16. Infuzia de frunze de căpşuni combate diareea cronică.
 17. Inflamaţiile ficatului se pot vindeca prin administrarea, sub formă de praf, a rizomilor (rădăcinilor) de căpşuni, uscaţi şi măcinaţi.

Ştiaţi că...

 • ...vitaminele din complexul B nu se pot depozita în organism (precum vitamina A, de pildă)? Din acest motiv, vitaminele B trebuie ingerate zilnic.

Atenţie

 • Există persoane alergice la căpşuni. Dacă apar simptome neobişnuite după ce consumaţi căpşuni, adresaţi-vă medicului.