Sănătatea dintr-o căpşună
-
Conţinutul de vitamina C al căpşunilor este egal cu al lămâilor şi portocalelor.
-
Din acest motiv, căpşunile joacă un rol important în scăderea nivelului colesterolului în sânge.
-
Datorită conţinutului în vitamina PP, care este vasodilatatoare, cura de căpşuni contribuie la reducerea tensiunii şi intensificarea circulaţiei periferice.
-
La persoanele în vârstă se utilizează pentru tratamentarea aterosclerozei, al migrenelor, dar şi ale altor afecţiuni ale bătrâneţii.
-
Căpşunile sunt bogate în vitaminele din complexul B (B1, B2, B6), care au un rol extrem de important în funcţionarea normală a sistemului nervos, contribuind la menţinerea tonusului muscular, intervin benefic în tractul gastrointestinal. Vitaminele B sprijină buna funcţionare a ficatului, ochilor şi tonifică pielea.
-
Consumul de căpşuni previne insomniile, unele afecţiuni ale ficatului şi rinichilor (greutatea la urinare), constipaţiile şi colitele cronice.
-
Căpşunile sunt fructe excelente pentru gravide, fiind un eficient diuretic natural.
-
Căpşunile conţin 0,38 - 0,45mg vitamină B6 la 100g pulpă. Un om adult are nevoie de aproximativ 2mg vitamina B6 pe zi.
-
Căpşunile conţin şi acid pantotemic (tot o vitamină B), considerat indispensabil în funcţionarea sistemului imunitar. Datorită acidului pantotemic, căpşunile sunt foarte indicate pentru tratarea şi ameliorarea artritei.
-
Vitamina K, remunită pentru acţiunea antihemoragică şi esenţială pentru buna funcţionare a ficatului, se găseşte, de asemenea, în cantităţi însemnate în căpşuni.
-
Căpşunile sunt recomandate şi în tratarea obezităţii, datorită conţinutului de iod.
-
În cantitate apreciabilă se găseşte şi manganul în căpşuni, element foarte important pentru buna activitate a creierului, pentru stimularea lactaţiei la mamele care alăptează.
-
Cura de căpşuni este indicată în tratarea anemiilor, datorită conţinutului ridicat de fier şi cupru.
-
Conţinutul ridicat de calciu, magneziu, fosfor şi vitamina A menţin starea de sănătate a oaselor şi dinţilor.
-
Datorită conţinutului scăzut de zaharuri, căpşunile se numără printre fructele cele mai indicate persoanelor care suferă de diabet zaharat.
-
Infuzia de frunze de căpşuni combate diareea cronică.
-
Inflamaţiile ficatului se pot vindeca prin administrarea, sub formă de praf, a rizomilor (rădăcinilor) de căpşuni, uscaţi şi măcinaţi.
Ştiaţi că...
- ...vitaminele din complexul B nu se pot depozita în organism (precum vitamina A, de pildă)? Din acest motiv, vitaminele B trebuie ingerate zilnic.
Atenţie
- Există persoane alergice la căpşuni. Dacă apar simptome neobişnuite după ce consumaţi căpşuni, adresaţi-vă medicului.