- Specie originară din China, răspândită în prezent în toată lumea.
- Adultul este un fluture, iar larva este o omidă de 1,2 - 1,4 cm.
Ce atacă şi cum dăunează:
- Molia orientală a piersicului (numită și molia orientală a fructelor) atacă în principal piersicul, urmat de cais și prun. Se pot înregistra atacuri și la cireș, măr, măr și gutui, dacă pomii se află în preajma livezilor de piersic.
- Organele vizate de molia orientală a piersicului sunt lăstarii și fructele.
- Când cei vizați sunt lăstarii, larvele intră în miezul lăstarului în zona mugurelui terminal, săpând galerii descendende, lungi de până la 20 cm. Atacul se recunoaște ușor, deoarece lăstarii afectați au frunzele terminale uscate, iar în zona de intrare a larvei se pot observa urme de excremente și scurgeri de clei. Până ating maturitatea, o larvă atacă 4-5 lăstari.
- Când numărul de lăstari afectați este ridicat, nutriția și dezvoltarea pomului are de suferit, putând ridica și probleme în primăvara următoare, la tăieri, deoarece sub zona afectată pomul va produce o rozetă de lăstari care, adesea, nu reușesc să se matureze suficient și mor degerați iarna. De asemenea, din pomii afectați de larvele moliei orientale nu se mai pot recolta ramuri de calitate pentru altoirile de vară.
- Atunci când sunt atacate fructele, larva pătrunde în interiorul acestora prin extremități (caliciu sau peduncul), lăsând o „semnătură” de excremente și scurgeri de clei. Odată pătrunse în interior, larvele sapă canale în jurul sâmburelui.
- Fructele parazitate de larva moliei orientale nu mai cresc și, adesea, cad pe sol, sfârșind prin a putrezi.
- În cazul piersicilor de dimensiuni mari se poate întâmpla ca larva să pătrundă în interior fără a lăsa nicio urmă.
- Molia orientală a piersicului iernează ca larvă complet dezvoltată și prezintă 3-4 generații pe an.
- Generația hibernantă apare în intervalul dintre ultima decadă a lui aprilie și cea de a doua decadă a lui iunie. Femelele depun ouăle pe frunzele din vârful lăstarilor, iar larvele apărute se vor hrăni cu miezul lăstarilor, cum s-a arătat mai sus.
- Când ating maturitatea, larvele se ascund în crăpăturile scoarței, pe sol sau pe fructe, se împupează.
- După 6-13 zile apare prima generație anuală, ale cărei femele depun ouăle la mijlocul lunii iulie pe lăstari și pe fructele soiurilor timpurii, larvele urmând să se hrănească cu acestea.
- A doua generație apare în cursul lunii august. Femelele acestei generații depun ouăle pe fructele în pârgă.
- Larvele generației a treia se dezvoltă aproape exclusiv pe fructe, fiind cele care produc pagube importante la fructe.
- În luna septembrie are loc zborul femelelor care vor depune ouăle generației a patra, vizate fiind, de această dată, speciile pomicole cu maturare târzie: măr, păr și, în special, gutui.
- Ajunse la maturitate, larvele generației a patra se retrag în crăpăturile tulpinii, în sol și în alte locuri adăpostite, pentru a putea trece iarna.
Cum poate fi prevenit:
- Arătura și săpatul livezii toamna sau primăvara devreme au ca efect distrugerea unui număr de larve hibernante.
- Brâiele-capcană fixate pe trunchiuri dau bune rezultate, acestea trebuind distruse prin ardere din timp în timp.
Cum se combate bio:
- În ultima vreme, în combaterea bio a acestui dăunător este utilizată „dezorientarea masculilor” cu ajutorul feromonilor sintetici, care perturbă împerecherea, reducând populația moliei.
- Odată cu apariția lăstarilor atacați de prima generație a moliei, de îndată ce sunt depistați, trebuie tăiați și distruși prin ardere, pentru a reduce numărul dăunătorilor și a preîntâmpina atacul lăstarilor din vecinătate.
- În livezile în care nu se aplică tratamente chimice cu spectru larg, populațiile moliei orientale a piersicului sunt reduse de o serie de insecte parazite, care se hrănesc cu ouăle și larvele moliei. În unele situații, parazitismul poate să conducă la reducerea cu peste 80% a popilației moliei orientale.
Cum se combate chimic:
- În agricultura ecologică sunt acceptate tratamente cu bioinsecticide formulate cu spinosad.
- Insecticidele avizate în ţara noastră pentru combaterea moliei orientale a piersicului (molia orientală a fructelor) sunt următoarele:
Dimilin 25 WP 0,03%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Fastac 10 EC 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
Karate Zeon 0,015%
Tratament în vegetație
acțiune de contact
- Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 7 zile.
Cum interpretăm indicaţiile de prezentare a pesticidelorReguli obligatorii la aplicarea de tratamente chimice la planteCum reduceți cantitatea de pesticide care vă intră în corp