Molia vărgată a piersicului: larvă atacând fructul
Molia vărgată a piersicului: larvă atacând fructul
Lăstar de piersic atacat de molia vărgată
Lăstar de piersic atacat de molia vărgată
  1. Specie prezentă în toate zonele pomicole ale lumii, cu climat temperat și mediteranean.
  2. În țara noastră a fost observată după 1960.
  3. Adultul este un fluture de 0,5 - 0,7cm lungime, de culoare cenușie, cu aripile anterioare înguste, cu linii longitudinale negre. Aripile posterioare sunt mai late și franjurate.
  4. Daunele sunt produse de larve care, la maturitate, au 1cm lungime, corp brun și aspect inelat, datorită liniilor galbene de la limita fiecărui segment.
Molia vărgată a piersicului: adult
Molia vărgată a piersicului: adult
Molia vărgată a piersicului: larvă atacând lăstari
Molia vărgată a piersicului: larvă atacând lăstari
Ce atacă şi cum dăunează: 
  1. Larvele moliei vărgate atacă lăstarii și fructele de piersic, migdal și cais.
  2. Când cei atacați sunt lăstarii, larvele pătrund în aceștia printre frunzele de la vârf. Lăstarii atacați se recunosc ușor, deoarece vârful lor se usucă și, la o examinare atentă, se pot observa excrementele larvei și scurgeri de clei, apărute pe rana deschisă de dăunător.
  3. Atacul fructelor începe din luna iunie, larvele pătrunzând în fruct și hrănindu-se cu pulpa din jurul sâmburelui.
  4. Fructele infestate cad sau putrezesc pe pom, din cauza infecțiilor fungice ce se dezvoltă în urma larvei.
  1. Molia vărgată a piersicului are 3 generații pe an.
  2. Iernează ca larvă, ascunzându-se în crăpăturile scoarței pomilor.
  3. Primăvara, larvele își încep activitatea când temperatura aerului depășește 12oC, moment ce coincide cu umflarea mugurilor, pe care îi și atacă.
  4. După alungirea lăstarilor, larvele migrează spre vârful acestora, unde rod galerii și pătrund în interior. Larvele ating maturitatea după 30 - 35 de zile, împupându-se într-un cocon de fire mătăsoase, țesut între două frunze sau la bifurcația lăstarilor.
  5. Prima generație de adulți (fluturi) apare în mai-iunie, copulația și depunerea ouălor având loc pe timpul nopții, locurile vizate fiind mugurii.
  6. După eclozare, larvele atacă lăstarii și fructele soiurilor timpurii iar după 35-40 de zile se împupează.
  7. A doua generație de adulți (fluturi) apare eșalonat, pe o durată de 3-4 săptămâni. De această dată, ouăle sunt depuse pe fructe și pe pețiolurile frunzelor. Această generație de omizi este cea mai dăunătoare, deoarece atacul se concentrează doar pe fructe. 
  8. Când ating maturitatea, omizile ies din fruct țesându-și un cocon de fire de mătăsoase în adâncitura pedunculului fructului sau în îndoitura unei frunze, unde se transformă în pupe.
  9. A treia generație de adulți (fluturi) apare la sfârșitul lui august, femelele depunând ouăle pe ramuri. Omizile acestei generații nu atacă decât foarte rar fructele soiurilor târzii, interesul acestora îndreptându-se către lăstarii tineri.
  10. La începutul lui octombrie omizile se retrag în scoarța pomilor, pregâtindu-se de iernat, urmând să-și reia activitatea în primăvara următoare.
Cum se combate bio: 
  1. Lăstarii atacați trebuie tăiați și arși. La tăierea lăstarilor ne vom asigura că larva e în segmentul de lăstar prelevat, urmărind ca măduva să fie intactă în locul unde s-a făcut tăietura.
  2. Fructele viermănoase, căzute pe sol se îndepărtează de sub coroana pomului.
Cum se combate chimic: 
  1. Momentul de aplicare a tratamentelor împotriva moliei vărgate a piersicului se stabilește urmărind curba de zbor, realizată cu ajutorul capcanelor cu feromoni. Astfel, se consideră că momentul optim de aplicare a tratamentelor este la apariția primelor frunzulițe (buton roz), în cazul larvelor hibernante, și la 15 - 18 zile după capturarea primilor fluturi în capcanele feromonale, pentru celelalte generații de fluturi.
  2. Cele mai importante tratamente împotriva moliei vărgate a piersicului se aplică în fenofazele: buton roz, când 10-15% dintre flori încep să se scuture și la debutul maturării fructelor.
  3. Tratamentele în faza de debut a maturării se aplică doar dacă s-au înregistrat anterior atacuri pe lăstari și numai cu substanțe cu durată scurtă de pauză între tatament și recoltare.
  4. Insecticidele omologate în țara noastră pentru tratamente împotriva moliei vărgate a piersicului sunt:

Cyperguard 0,02%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.

Fastac 10 EC 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact