Relația câinelui cu gazonul are și aspecte neplăcute
Relația câinelui cu gazonul are și aspecte neplăcute

Ce este în pericol

Gazonul este afectat de urina câinilor, apărând porțiuni moarte în zonele preferate de aceștia.

Porțiunile de gazon arse de sărurile din urină sunt confundate adesea cu acțiuni ale bolilor. Indiciul clar că nu e vorba de o boală, ci de o arsură provocată de urină este regularitatea regiunilor uscate: o zonă uscată, mărginită de gazon viguros, sănătos.

De regulă, femelele sunt mai periculoase pentru gazon decât masculii, datorită comportamentului specific de urinare, prin care se concentrează o cantitate mare de săruri pe o suprafață mică.

Pomii fructiferi pot fi puși în pericol de câini, de asemenea, datorită urinei vărsate la rădăcină.

Se pare că masculii îi pot afecta mai tare, deoarece un mascul va prefera întotdeauna un pom pentru treaba mică decât gazonul.

Sunt situații când un câine face o fixație pentru un anumit pom, caz în care pomul este condamnat, dacă nu se iau măsuri. 

Chiar mai dăunătoare decât urina pot fi rosăturile. Pomii fructiferi nu au un gust respingător, iar textura lemnului poate fi chiar plăcută pentru maxilarul unui câine. 

Cei mai amenințați de rosături sunt pomii foarte tineri. După ce tulpinile se îngroașă, e puțin probabil ca un câine să-și mai dorească să le roadă.

Coniferele, de regulă, nu sunt roase, datorită gustului dezagreabil de rășină.

Coniferele au, însă, o rezistență mai mică la „atacul” cu urină decât pomii fructiferi, datorită rădăcinilor superficiale.

De exemplu, după o iarnă de urinat la rădăcina ei, o tuia mai mult ca sigur nu va mai fi vie primăvara.

Grădina de flori. Plantele din grădina de flori pot fi foarte ușor rupte de câini. 

Sunt suficiente 2-3 ture în viteză, ca să se aleagă praful de stratul cu flori.

Desigur, și în acest caz, urina este periculoasă, indiferent că e eliminată la rădăcina unei plante anuale, răsărite din sămânță, la rădăcina bujorului, a trandafirului etc.

Grădina de legume. Aproape că nu mai e nimic de adăugat. Câinele nu are ce căuta în grădina de legume, datorită distrugerilor pe care le poate produce. Chiar dacă e de dimensiuni mici și atent cu plantele, tot rămâne posibilitatea ca părul să se așeze pe legume. Așadar, pe această temă suntem intransigenți: grădina de legume e loc interzis pentru câini!

Ce se poate face

  1. Ideal este atunci când câinele este dresat și își face nevoile într-un loc bine delimitat.
  2. Dacă totuși nu se poate controla comportamentului câinelui, încercați să limitați stricăciunile pe care acesta le-ar putea face.
  3. În cazul pomilor și al coniferelor, faceți în jur un gărduț de protecție, care să prevină apropierile periculoase.
  4. În cazul gazonului, udați din belșug zonele preferate de câine pentru urinare. În acest mod sărurile din urină se diluează, iar afectarea ierbii va fi mai redusă.