Urzicuţă (Coleus)
Coleus blumei
Coleus blumei

Coleus este de o veselie fără egal prin multitudinea de forme şi culori ale frunzelor sale: roşu puternic, galben, verde, violet-bronz, roz-închis, maro. Este o plantă erbacee, cu ramificaţii numeroase, cu tulpinile moi şi suculente.

Origine: 

Membru ornamental din familia mentei, Coleus a fost adus iniţial din Indonezia şi a ajuns în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea.

Frunze: 

Extrem de colorate şi decorative, dantelate, cu desene variate.

Flori: 

La sfârşitul verii apar florile mici sub formă de spic, slab decorative, de culoare bleu. Atât florile cât şi ramurile noi ale plantelor tinere trebuie rupte pentru a încuraja un foliaj mai bogat.

Pământ: 

Se amestecă turbă, mraniţă şi pămân de grădină, în cantităţi egale.

Îngrășământ: 

Pentru ca planta să crească mai bine şi frunzişul să fie cât mai bogat şi mai colorat, amestecaţi apa de udat cu fertilizator din aprilie până în august.

Umiditatea aerului: 

Aşezaţi ghiveciul pe un pat de pietriş umed pentru a împiedica stagnarea apei în farfurioară şi putrezirea rădăcinilor. Nu pulverizaţi planta pe frunze, poate provoca pătarea frunzelor.

Udare: 

Udaţi planta la discreţie: la 2-3 zile pe timpul verii; zilnic, dacă temperatura depăşeşte 24 grade Celsius. În perioda de repaos vegetativ, din noiembrie până în martie, udaţi-o de 1-2 ori pe săptămână.

Lumină: 

Coleus are nevoie de lumină abundentă pentru a-şi păstra coloritul frunzelor. Aşezaţi-o lângă o fereastră fără perdea, iar vara se va simţi răsfăţată dacă îi veţi găsi un loc pe terasă, în lumină puternică.

Minima: 
10°C
Maxima: 
20°C
Transplantare: 

Se face primăvara devreme, doar dacă vi se pare că vasul în care stă este prea mic.

Dimensiuni: 

20-60 cm înălţime

Înmulţire: 

Plăntuţele de Coleus cresc uşor din seminţe, care trebuie semănate primăvara şi menţinute la temperatura de 21 grade Celsius. O altă metodă este butăşirea: fragmentele de tulpină, puse într-un vas cu apă la temperatura camerei, fac imediat rădăcini.

Cerinţe specifice: 

Vara se va simţi răsfăţată dacă îi veţi găsi un loc pe balcon sau pe terasă, în lumină puternică.

Durata de viaţă: 

Rareori rezistă până iarna. Dacă nu moare, rămâne fără frunze şi nu mai e decorativă. Reînnoiţi cultura în fiecare an.

Un secret

  1. Pentru a stimula îndesirea tufei, ciupiţi vârfurile în a doua jumătate a lunii mai.
  2. Ramurile alungite şi dezgolite de frunze, scurtaţi-le la 2-3 ochiuri.